Nevydaná kniha Lenky Reinerové je o válce ve Španělsku

Praha - Adiós, Španělsko se bude jmenovat kniha Lenky Reinerové, kterou plánuje vydat nakladatelství Labyrint. Vznikala v roce spisovatelčiny smrti před čtyřmi roky. Příběhy jsou inspirované skutečnými zážitky československých interbrigadistů ve španělské občanské válce.

„Knížka je teď na korektuře a předpokládám, že by mohla vyjít do poloviny listopadu,“ odhaduje nakladatel Joachim Dvořák.

Poslední rukopis poslední německy píšící autorky z Prahy doplňuje také historická studie a obrazová příloha dobových dokumentů. A i  dosud nepublikované ukázky ze španělského deníku jednoho z veteránů, autorčina manžela Theodora Balka. Z německého originálu text přeložily Olga Walló a Viera Glosiková, obálku knihy bude zdobit fotografie slavného Roberta Capy.

K českým čtenářům se Reinerové tvorba dostala až v 90. letech. Autorka ve svých knihách, které začalo tehdy vydávat právě nakladatelství Labyrint, často vzpomínala na pražské přátele a známé: Franze Kafku, Maxe Broda, Jaroslava Foglara, Eduarda Goldstückera a zejména Egona Erwina Kische.

Lenka Reinerová se narodila v roce 1916 ve smíšené česko-německé rodině. Pracovala jako novinářka, roku 1939 musela kvůli svému židovskému původu a politickému přesvědčení uprchnout do Francie, poté přes Maroko emigrovala do Mexika. Po válce se vrátila do Evropy, žila v Bělehradě a od roku 1948 v Praze.

Po návratu z exilu byla na začátku 50. let 15 měsíců vězněna. Také po roce 1968, kdy se veřejně angažovala, nesměla své práce publikovat a živila se jako překladatelka. Zatímco českým čtenářům zůstala téměř neznámá, ve východním Německu vycházely její prózy od 80. let.

V roce 1999 obdržela v Česku jako první nositelka literární ocenění Schillerův prsten za zásluhy o německý jazyk a literaturu. V roce 2001 jí tehdejší prezident Václav Havel za vynikající umělecké výsledky udělil Medaili Za zásluhy.