V Muzeu Karla Zemana se lze vydat do pravěku i na Měsíc

Praha - Vznést se na létajícím stroji či ovládat ponorku z filmu Vynález zkázy anebo se projít po Měsíci Barona Prášila umožní nové muzeum v centru Prahy. Nese jméno Karla Zemana (1910-1989), významného českého animátora, režiséra a loutkaře. Stálá expozice má ambici být tvůrčí a hravá, jako byl při své tvorbě on.

Podle názoru dcery Karla Zemana Ludmily, která se na projektu také podílela, vzniklo muzeum, které je darem pro děti. Což byl i záměr. „Od začátku jsme chtěli ukázat Karla Zemana, jeho práci a život tak, aby to bylo zábavné pro děti,“ potvrdil jeden z autorů konceptu Jakub Fabel. „Z toho důvodu jsme kombinovali Zemanovu původní techniku s moderní.“

Pojetí expozice umožňuje návštěvníkům se do ní přímo zapojit a vyzkoušet si na vlastních fotoaparátech a videokamerách vybrané trikové postupy, které autor ve svých filmech používal. Jednotlivé prostory jsou koncipovány jako filmové scény a malé ateliéry s kulisami, do kterých mohou zájemci vstupovat a natáčet se v akci. Například ve strojovně ponorky nebo na létajícím stroji.

představitelé titulních rolí v Zemanově filmu Cesta do pravěku (zleva) Petr Herman, Zdeněk Husták a Josef Lukáš s dcerou Karla Zemana Ludmilou.
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Linda Zemanova-Spaleny, vnučka Karla Zemana: "Můj dědeček byl pro mne celý život velkou inspirací. A i po celém světě jsem se setkala s filmaři a také s diváky, kteří znali jeho filmy a byli velmi dojati a zároveň inspirováni jeho snímky. Chtěla bych při příležitosti otevření muzea zmínit citát, který se týká filmu Vynález zkázy a pochází z článku novináře Josefa Srycka: '… toto je příběh malého muže – Zeman je o málo vyšší než 160 cm – z malé země, pracuje v malém studiu, s malými modely, malým rozpočtem a vítězí nad obry….' Podle mne tento citát vyjadřuje to, co se mému dědečkovi podařilo. Jsem ráda, že se toto všechno odrazilo i v muzeu, které se v Praze právě otevírá.

Muzeum mapuje život a dílo Karla Zemana od jeho počátků – prvních animací a loutkových filmů ve čtyřicátých letech minulého století až po tvorbu z jeho posledního tvůrčího období. Některé exponáty jsou originály, například Zemanovy scénáře, sekerka z filmu Cesta do pravěku nebo loutka Pana Prokouka, kterou zapůjčila Ludmila Zemanová.

Podstatná část expozice je pak věnována Zemanovým nejzásadnějším filmům – Cestě do pravěku, Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi. „Můžete vidět například rekonstrukci filmového postupu z natáčení Cesty do pravěku, kde je ukázáno, jak Karel Zeman dokázal kombinovat modely zvířat a dokreslovačky, což byly takové masky před kamerou dotvářející iluzi prostředí, a díky tomu stvořil světy, které neznáme,“ prozradil druhý z autorů muzejní expozice Ondřej Beránek.

Pro veřejnost se Muzeum Karla Zemana v Saském dvoře na Malé straně otevírá 6. října. Autoři mají ale už další plány do budoucna. „Expozice se bude dále vyvíjet a rozšiřovat. Přibývat budou i další aktivity muzea. Jedním z nejdůležitějších kroků v prvním roce bude vydání kolekce všech stěžejních filmů Karla Zemana na DVD, poprvé v restaurované a digitalizované podobě,“ představil některé z nich Beránek.