Studentský film hostí jihočeské město nad řekou

Písek – Mezinárodní festival studentských filmů Písek 2012 se letos koná 5. října až 7. října. Účast v soutěžních sekcích 12. ročníku je vskutku nebývalá, bylo vybráno 43 snímků z 21 zemí světa. V porotě festivalu jsou hvězdy československého i světového filmu (Dušan Trančík, Filip Renč, Nick Gray (UK), Yangil Kim (Jižní Korea) a konečně i vítěz loňské Grand Prix režisér Jan Vejnar.

„Režie slavnostních večerů se ujali hned tři studenti režie – Ondřej Stluka, Jiří Sádek a Vojtěch Strakatý, kteří jsou zároveň autory festivalových znělek, jež se vhodně doplňují a charakterizují studentský filmový festivalový svět. Program jsme se snažili vystavět tak, aby byl zajímavý nejen pro studenty, ale i širokou veřejnost,“ uvedla ředitelka festivalu Vladana Terčová. 

V letošním roce byly vybrány hned tři znělky, které reprezentují tvář festivalu. Všichni tři režiséři, tedy Ondřej Stluka, Jiří Sádek a Petr Pekař, se podíleli na přípravách slavnostních večerů, reklamních spotů a také celé vizuální tváři festivalu.

V rámci slavnostního zahajovacího večera festivalu, o jehož dramaturgii se starají právě zmínění režiséři, bude promítán také celovečerní film pravidelného hosta festivalu – režisér David Ondříček zde osobně uvede svůj nejnovější snímek Ve stínu. I jeho tak mohou natočit studenti píseckých středních škol, pro které je připravena soutěž „Natoč si reportáž z festivalu“. 

Fotografické výstavy součástí festivalu 

Letošní Mezinárodní festival studentských filmů v Písku se veřejnosti představil nejprve výstavou v exteriérech města Písku, kterou odborníci písecké filmové školy připravili pro odbor kultury a CR Městského úřadu v Písku. Výstavu může každý najít od začátku června na píseckém nábřeží - na obou březích řeky Otavy.

  • Jan Šibík / Ďábel v nás - Goma Zaire zdroj: MFSF
  • Jan Šibík / Ďábel v nás zdroj: MFSF

Pomyslná cesta v čase představuje zásadní díla československé a české kinematografie, která se natáčela v Písku a také velké osobnosti českého filmu, které z Písku pochází nebo zde tvořili. Tato výstava, která čelila zpočátku nájezdům vandalů, se osvědčila a veřejnost z řad návštěvníků i obyvatel města si s nadšením pročítá texty a prohlíží velkoplošné fotografie," doplnila Terčová. 

Kromě exteriérové výstavy velkoplošných fotografií v ulicích města byla instalována dlouhodobá výstava fotografií známého českého fotografa Jana Šibíka v Prácheňském muzeu, kterou autor pod názvem „Ďábel v nás“ 4. října osobně otevře.

Všechny prvky doprovodného programu pak navazují na hlavní téma a tím je studentský film. Partner festivalu, portál Seznam, se představí v pátek 5. 10. se svým filmem Seznam se bezpečně, který je určen zejména žákům základních škol či studentům nižších ročníků škol středních. V hotelu Biograf proběhne odborný seminář společnosti EIZO na téma Monitory vhodné pro zpracování a reprodukci pohyblivého obrazu.

V pátek se představí také retrospektiva díla legendy českého videoartu - režiséra Petra Skaly. V kavárně U Vavřiny se bude konat projekce jeho vybraných děl za režisérovy osobní účasti. V sobotu se v kavárně U Vavřiny mohou zájemci setkat se zajímavým tématem Hudba ve filmu, které uvede Studio Fontána, a také s fotografem Michalem Josephym.

Další novinkou festivalu je Kavárna Potmě projektu Světluška, kterou lze navštívit v sobotu 6. a v neděli 7. října na Velkém náměstí. V neděli 7. 10. v kavárně U Vavřiny proběhne přednáška Nicka Graye – dokumentaristy BBC, který ve svém workshopu poodhalí svou tvorbu.

A podle hesla „po práci legraci“ se v Divadle Pod čarou ve spolupráci s jedním z hlavních mediálních partnerů – Českým rozhlasem – koná v pátek a sobotu série pod názvem Radio Wave – děláme vlny. Celý program v Divadle Pod čarou bude beneficí pro písecký Dětský domov.