Umývač oken hledá štěstí na Vinohradech

Praha – Vinohradské divadlo připravuje premiéru světoznámého muzikálu Jak udělat kariéru snadno a rychle. Původní zpracování broadwayského divadla s Danielem Radcliffem v hlavní roli získalo loni devět nominací na prestižní cenu TONY. Jak si s tímto soustem poradí na Vinohradech?

Představení má za sebou od doby svého vzniku v roce 1961 jedno filmové zpracování a tisíce repríz. Jak se od nich liší právě ta česká verze? „Hrajeme to teď a tady,“ vysvětluje režisér Radek Balaš. „Je to oblečeno současně, hudba je posunutá do současného zvuku, a tak jdeme českým divákům naproti.“ 

Příběh je téměř jako z pohádky. Mladý umývač oken (ve vinohradském podání Michal Novotný) se za pomoci příručky rozhodne dosáhnout vysokého manažerského postu. Téma „jak chudý ke štěstí přišel“ je i v dnešní době stále aktuální. Kombinace činohry, zpívání i choreografie však klade na herce nemalé nároky. 

  • Jak udělat kariéru snadno a rychle zdroj: ČT24
  • Jak udělat kariéru snadno a rychle zdroj: ČT24

„Je to žánr, který se nedá nějak obejít,“ myslí si herečka Barbora Poláková. „Nejde to nijak obelhat, člověk musí být fit. Nejde se někde poflakovat po barech a pak si myslet, že na zkoušce bude člověk stoprocentní,“ dodává. 

Hudební aranže muzikálu Jak udělat kariéru snadno a rychle připravil Martin Kumžák a texty písní napsal Václav Kopta. Představení je poslední inscenací bývalého vedení Vinohradského divadla a má premiéru 15. října.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)