A tak štěkám jako hrom, ať je koček milion

Praha – „My jsme žáci třetí bé, bereme však na sebe podobu zajíce, žirafy či krabice.“ Tuhle znělku si vybaví snad každý z nás a s ní spojený večerníček jakbysmet. Původně se plánovalo, že se krátké pohádky o žácích Machovi a Šebestové rozloží do pouhých třinácti dílů. Veřejnost si je ale tak oblíbila, že se kromě dalších dvou sérií dočkaly i celovečerní podoby režírované Václavem Vorlíčkem. Dobrodružství dvou třeťáků z pera Miloše Macourka a tužky Adolfa Borna, které nezapomenutelně namluvil Petr Nárožný, se dostalo i do ciziny, vyšla totiž i německá a anglická verze.

„A tak štěkám jako hrom, ať je koček milion,“ zakřičí třeba Mach do telefonního sluchátka a to mu odvětí: „Ale prosím, jak si přejete, beze všeho.“ Pomocí speciálního kouzelného sluchátka se brýlatý kluk spolu se svojí kamarádkou, zrzkou s velkou mašlí ve vlasech, dostanou do pravěku nebo dokonce do krku svého spolužáka Kropáčka. Tam mu rejžákem a bojem s bacily vyléčí angínu. Každé ráno, které zároveň představuje i nový díl příběhu, začíná Machovým sjížděním po domovním zábradlí a zablikáním červeným uchem.

Spolužáci Horáček s Pažoutem kazí hlavním hrdinům plány

V nových dílech se spolužáci dostanou i do Hollywoodu, na severní pól či na Havaj. Na všech cestách je doprovází jejich věrný přítel, pes Jonatán, kterého si půjčují od své sousedky, paní Kadrnožkové. Kouzelného sluchátka využívají oba školáci vždy jen pro dobrou věc, občas sice něco popletou, ale nakonec vše dobře dopadne. Plány jim ale často zkomplikují věční repetenti Horáček a Pažout.

Malí hrdinové z 3. B se zrodili ve fantazii spisovatele Miloše Macourka a ožili v kresbách Adolfa Borna. Jednotlivé díly vznikaly původně jako předfilmy k hlavním pořadům v kinech, takže na prvních příbězích se pracovalo hodně volným tempem. V roce 1985 vznikl z večerníčků film Mach a Šebestová k tabuli, který končil novým dílem o jejich dětech Machovi a Machové.

Večerníček se dočkal i své hrané podoby, film natočil Vorlíček

V roce 1999 přibyla druhá série s názvem Mach a Šebestová na prázdninách, v níž vedle Macourka a Borna třetího z tvůrců, zesnulého animátora a režiséra Jaroslava Doubravu, nahradila jeho dlouholetá spolupracovnice - animátorka a režisérka Cilka Dvořáková. V roce 2001 měl premiéru celovečerní hraný film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko režiséra Václava Vorlíčka. V tom se školáci z 3. B rozhodnou poznat svět lidí a kouzelné sluchátko jim splní i toto přání. Vystoupí tak z obrazovky do domu malého Jakuba, jehož rodiče odjeli služebně do Číny a on žije v malém městečku s babičkou.

V poslední sérii dobrodružství z roku 2005, nazvané Mach a Šebestová na cestách, se diváci s dvojicí školáků podívají mimo jiné do Afriky, Paříže, Benátek, na severní pól, Havajské ostrovy či do Hollywoodu. Dabing obstaral opět Petr Nárožný a hudbu zkomponoval Marek Eben. Těmito osmi díly se po smrti spisovatele a scenáristy Miloše Macourka v roce 2002 završil jeden z nejslavnějších večerníčků České televize.

Vydáno pod