Výstava k sežrání

Praha - K snídani polévka se strouhaným těstem a k obědu hrachovka a kroupy. Sobotní menu, které by dnes nepotěšilo chuťové buňky mnoha strávníků, je součástí jídelního lístku na druhý lednový týden léta Páně 1869. Vyplývá z něj mimo jiné, že český dělník tehdejší doby si mohl dovolit maso pouze dvakrát týdně. Jak se jedlo a servírovalo na území Čech za doby monarchie u vesničanů, měšťanů i aristokracie, ukazuje výstava Národního muzea nazvaná Krmě - jídlo - žrádlo.

Představuje gastronomii druhé poloviny 19. století - přípravu, úpravu a konzumaci potravin a nápojů s důrazem na zvyklosti a symboly stolování, rituály, úpravu stolu a jídelen, stolní nádobí a náčiní i desítky dobových receptů.

Vedle vybavení kuchyní a jídelen uvidí návštěvníci například kufr s cestovním jídelním servisem a osobní předměty Magdaleny Dobromily Rettigové. Dobovou atmosféru naladí rekonstrukce venkovské zabíjačky či takzvané černé kuchyně. Přiblíženo je i honosné stolování šlechty z českých zemí, zejména rodiny Kinských, a to v autentickém prostředí klasicistního letohrádku, kde Národopisné muzeum sídlí.

Na přelomu 19. a 20. století, se s jídlem nespěchalo. Stolování a stravování mělo přísná pravidla, a nejenom na šlechtickém dvoře. I obyčejný venkovský jídelní stůl měl výjimečnou pozici – patřilo na něj pouze jídlo, nic jiného se na něj odložit nesmělo. „Nejvýznamnější místo u stolu měl sedlák, ten seděl na židli. Na lavicích pak děti nebo žena,“ doplnil ředitel Historického muzea Národního muzea Pavel Douša, že při jídle platil i nepsaný zasedací pořádek.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Organizátoři návštěvníky ale nechtějí seznámit jen s „materiálním svědectvím“, tedy stolními servisy, nádobím a prostíráním, ale také a především se sociálními a kulturními souvislostmi stolování a stravování. Při něm lidé z nejrůznějších vrstev vyjadřovali své postavení, vkus a hodnoty, ale i náboženská či magická pravidla, zvyky a obyčeje. V jídelníčku se také odrážel vývoj zemědělství, průmyslová revoluce, import surovin i globalizace. Že v kuchyni nejde jen o jídlo, ukazují dnes koneckonců oblíbené pořady o vaření, které po celém světě sledují desítky milionů diváků.

Výstava Krmě - jídlo - žrádlo v Národopisném muzeu - Musaionu v letohrádku Kinských v Praze je pokračováním výstavního cyklu Monarchie, který Národní muzeum přichystalo na sezonu 2012/13. Projekt představuje různé oblasti života za doby, kdy české země byly začleněny do habsburské monarchie, zejména dobu vlády Františka Josefa I. (1848-1916): Výstavě Krmě - jídlo - žrádlo předcházely Kouzelné hrací strojky v Českém muzeu hudby a Sportsmeni v zemích českých v Národním památníku na Vítkově.

Od 25. října cyklus rozšíří výstava Po stopách Karla Maye v Náprstkově muzeu a koncem listopadu pak hned tři vyýstavy v Nové budově NM - Monarchie, Dětský svět za císaře pána a Člověk ve fotografii. Cyklus završí 9. března v Českém muzeu hudby Století valčíku a polky.