Krajčo: Inzerát je takový náš restart

Praha - „Řekl nám, že ta deska bude fresh a new,“ tlumočil Richard Krajčo slova Yarona Fuchse, producenta nejnovější desky kapely Kryštof. Producenta alba Inzerát našla skupina přes inzerát, jistě si ale žádný nebude muset podávat, aby svůj nejnovější počin udala. Fanoušci už netrpělivě čekají na 15. října, kdy Inzerát vyjde.

„Na doporučení našeho kamaráda jsme pověsili inzerát na jeden světový server, kam chodí producenti, režiséři a zvukaři. Přišlo nám 18 odpovědí od Austrálie po Švédsko. A nám se nejvíce líbila práce Yarona Fuchse z New Yorku, na tom jsme se jednoznačně shodli,“ popisuje začátek práce na desce Krajčo. Tepre posléze prý v kapele zjistili, že Fuchs je držitelem několik Grammy a má za sebou spolupráci například s Bobem Dylanem, Annie Lennoxovou nebo Mobym. „Byli jsme překvapeni, že i takový člověk se přihlásí na inzerát,“ přiznává Krajčo.

Album nahrával Kryštof ve studiu deset dnů, poprvé živě. Od zámořského producentského dohledu si kapela slibuje, že výsledkem je „něco trošku jiného“. „A trošku jiné to bude, když to dělal někdo zvenku, kdo není postižený tím, že tady Kryštof deset dvanáct let hraje, a snažil se k tomu přistupovat jinak,“ předpokládá Krajčo, který ovšem sám po několikaměsíční práci na desce jinakost už není schopný přesně pojmenovat.

Podle reakcí těch, kteří Inzerát už slyšeli, ale soudí, že se vydařil. „Reakce novinářů, kteří měli už album možnost slyšet, nás hrozně potěšila a překvapila. Mluví o ní tak, jak bychom si přáli, aby to bylo: Že je to takový náš restart. Že to je něco trošku jiného, přitom tam zůstala naše poetika,“ říká Krajčo.

Deska vyjde 15. října, v koncertní úpravě ji poprvé uslyší členové fanklubu skupiny Kryštof na jediném koncertě v letošním roce, který se bude konat 28. října v pražském Rock Café. Lístky na něj nejsou prodejné. Na svých fanoušcích si prý Kryštof vyzkouší nejen nové písně, ale také návrat na pódia, naživo totiž bude vystupovat po téměř roční pauze.

15., 20. a 22. února pak plánují velké koncerty v Ostravě, Brně a Praze. Speciálním hostem bude písničkář Jarek Nohavica. „Dokonce možná budeme hrát chvíli jako doprovodná kapela některou z jeho písniček,“ připustil Krajčo. Nohavicu nepřizval Kryštof na turné náhodou - nazpíval s ním jeden ze dvou duetů na desce Inzerát. A v červencovém rozhovoru pro ČT24 se přiznal, že by Kryštofovi nabídku rád oplatil, bude-li k tomu mít vhodnou píseň zase na svém albu.

"Je kmotr našeho prvního alba a už od té doby jsme si říkali, že bychom spolu mohli něco udělat. Párkrát se k tomu i schylovalo, ale Jarek vždycky řekl, že k tomu ještě není ten pravý čas. Ve chvíli, kdy od nás dostal píseň Křídla z mýdla, tak prohlásil, že taková píseň se neodmítá," prozradil o prvním hostovi alba Krajčo.

Tím druhým je Tomáš Klus, který s Kryštofem nazpíval skladbu Cesta. „Vypovídá o situaci, v níž jsme byli před deseti lety a v níž, myslíme si, je Tomáš dneska. Je to ta velká křižovatka, kdy člověk najednou vstoupí do showbyznysu, má možnost jít různými cestami, neví, která je ta správná a která je ta špatná. Říkali jsme si, že by ji měl s námi zpívat právě on,“ vysvětlil frontman skupiny Kryštof, proč mladého písničkáře s nabídkou duetu oslovili.  

Kryštof: INZERÁT. Vyjde 15. října u Universal Music. Obsahuje deset skladeb: Římská, Inzerát, Křídla z mýdla, Zatančím, Parapet, Po kouscích, V peřinách, Ze scénářů, Čím víc vím, Cesta.