Festival Oty Hofmana zahajuje

Ostrov - Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana se koná v Ostrově od 9. do 12. října. Hlavním tématem již 44. ročníku je „Dítě a příroda“. Hlavním mediálním partnerem se stala Česká televize. Hlavními partnery jsou Ministerstvo kultury ČR, Město Ostrov a Krajský úřad Karlovy Vary.

V soutěžní části se o ceny utká celkem 8 snímků: filmy Tady hlídám já, Modrý tygr a Příliš mladá noc. Z televizní tvorby to bude pohádka Micimutr a Tajemství staré bambitky, detektivní příběh Proces doktorky Kalendové, příběh pro dospívající mládež Lehká jako dech a počítačový příběh Mimozemšťan. O vítězi rozhodne jak porota dospělých, tak porota dětí a mládeže a v neposlední řadě i diváci v sále. V porotě dospělých zasedne celá řada filmových odborníků – režisér F. A. Brabec, režisérka Mária Procházková, filmový historik, scenárista a dramaturg Jaroslav Sedláček, herečka Yvetta Blanarovičová a speciální pedagožka Yveta Vopěnková.

Slavnostní zahájení festivalu moderuje herec a zpěvák Roman Vojtek, další dva soutěžní dny pak kdysi dětští herci Renata Mašková-Linhová (Přijela k nám pouť) a Michal Dymek (Páni kluci). V pátek se vyhlášení výsledků a předávání cen ujme již „ostřílená“ moderátorka a herečka Klára Sedláčková-Oltová.

Každý den je připraven doprovodný program pro nejmenší i pro větší návštěvníky - zábavné odpoledne s MDDM Ostrov, páteční odpoledne s Českou televizí, ohňostroj, karnevaly, festivalová dílna…

V letošním roce se uskutečnilo několik změn, které zcela jistě povedou ke zlepšení image celého festivalu. Zásadní změna je v grafice festivalu. „Oslovili jsme Střední průmyslovou školu keramickou a sklářskou v Karlových Varech, konkrétně obor grafického designu, a požádali je o návrh na festivalový plakát. Studenti nám předložili několik zajímavých návrhů, ale nakonec vyhrál koncept studenta třetího ročníku Dominika Mátla. Jeho návrh je minimalistický, čistý a velice hravý. Proto se tento motiv objeví nejen na festivalových tiskovinách, ale také na tričkách, pohledech, pexesech a razítku, ale hlavně na “kreslicím„ plakátě, který budou vymalovávat děti ze základních škol z Ostrova a z okolí,“ uvedla programová ředitelka festivalu Ilona Hálová. 

Filmový a televizní festival Oty Hofmana, původně Národní přehlídka filmů pro děti, vznikla v roce 1969 z iniciativy nadšenců - ostrovských učitelů a členů Dětského filmového klubu Martin. Pravidelným návštěvníkem a fandou přehlídky byl scenárista a spisovatel Ota Hofman. Po létech jeho patronátu nejen nad přehlídkou, ale i celou dětskou tvorbou byl nově se formující festival s laskavým svolením paní Ireny Hofmanové pojmenován Festival Oty Hofmana. Od roku 1993 byl filmový festival rozšířen o televizní tvorbu.