Kytara dětem do ruky patří. I napříč žánry

Praha - Tommy Emmanuel je hlavní hvězdou festivalu Kytara napříč žánry, letošní program vsadil ale i na několik mladých hvězdiček. Jedna z nich, dvanáctiletá tanečnice Veronica Vítová-Roa, vystoupí hned na zahajovacím koncertě 14. října. 15. ročník festivalu se koná v několika českých městech a také v Německu, kromě kytaristů z těchto zemí rozezní struny také kytaristé z Austrálie, Japonska, Španělska nebo USA.

„Při výběru letošních hostů jsme kladli důraz nejen na jejich hráčské kvality, ale rovněž na pestrost a mnohožánrovost a brali jsme v potaz i dosavadní ohlasy domácího a zahraničního publika,“ prozradil pořadatel Stanislav Barek, podle jakého klíče letos organizátoři zvali festivalové hosty.

Vícežánrový festival akustických kytar zahájí 14. října v Národní technické knihovně v Praze koncert australského kytaristy Michaela Fixe a domácí flamenkové jedničky Petra Víta, jehož dcera Veronica při zahájení zatančí.

Z kytarových nadějí své umění předvedou také kytarista Amós Lora ze Španělska, označovaný za „zázračné dítě flamenka“, a patnáctiletá japonská kytaristka Kanahi Yamashitová. Ta vystoupí na dvougeneračním koncertě se svým otcem Kazuhitem Yamashitou.

Největší hvězdou je bezesporu australský kytarista Tommy Emmanuel. „Není to jen hráčská technika, která na Emmanuelovi zaujme - je zároveň výborným bavičem a při každém svém vystoupení přináší publiku energii a dobrou náladu,“ vysvětlil Stanislav Barek, proč přizval tohoto fenomenálního kytaristu letos již pošesté.

Stejně jako Emannuel se na festival letos vrátí také americká bigbítová kytaristka Janet Robinová. Jejich společné vystoupení se uskuteční 16. listopadu v pražském Divadle Hybernia. Festival láká i na vystoupení dalších kytarových umělců, jako jsou profesor Konzervatoře Pardubice Petr Saidl se známým houslistou Bohuslavem Matouškem, německý kytarový guru Peter Finger, jeden z nejuznávanějších tuzemských kytaristů Norbi Kovács a řada dalších.

Kytara napříč žánry bude hrát do 17. listopadu v Praze, Benešově, Černošicích, Chýni, Dolní Poustevně, Varnsdorfu, Pardubicích a po několika letech také na území Německa.