Nobelova cena za literaturu zamířila do Číny

Stockholm – Švédská akademie uzavřela prostory všem spekulacím o tom, zdali se vítězem stane jeden z asijských prozaiků Haruki Murakami nebo Mo Jen. Jméno největšího literáta porota právě odhalila. Letošní Nobelovu cenu za literaturu dostal sedmapadesátiletý čínský autor Mo Jen.

Romány Mo Jena dosud nebyly česky knižně vydány. Staly se podkladem pro natočení filmového válečného dramatu Rudé pole z roku 1987. Mo Jenovy knihy bývají označovány za čínskou obdobu děl Franze Kafky a Josepha Hellera. Švédská akademie ocenila „halucinační realismus“ autorových knih, které „mísí lidové příběhy, dějiny a současnost“. Jeho díla patří v Číně k nejprodávanějším a sám přiznává, že je ovlivnilo utrpení v dětství.

Zatímco loni dostal švédský držitel ceny, básník Tomas Tranströmer, deset milionů švédských korun, letos se prémie kvůli krizi snížila na osm milionů (23,2 milionu Kč).

V oboru literatury se letos sešlo přes dvě stě jmen. Největší favorit Japonec Murakami se v seznamu nominovaných neobjevil poprvé, na nejvyšší ocenění útočil již několik let. V Česku jsou jeho publikace známé, před čtyřmi lety dokonce převzal v Praze Cenu Franze Kafky.

Haruki Murakami
Zdroj: ČT24/Isifa/Sinopix

Německý magazín Focus předpovídal vítězství dalšímu jménu. Šlo o nositele Ceny Franze Kafky z roku 2003, maďarského spisovatele Pétera Nádase. V zahraničí proslul rozsáhlým dílem Paralelní příběhy nebo Knihy pamětí. Všeobecně se však předpokládalo, že Nobelova cena letos nepřipadne Evropanovi, což se za poslední desetiletí stalo osmkrát. 

Milan Kundera
Zdroj: ČT24

Sázková kancelář Ladbrokes dávala šanci i písničkáři Bobu Dylanovi nebo také francouzsko-českému Milanu Kunderovi. Spolu s britským dramatikem Tomem Stoppardem pocházejícím ze Zlína tak Kundera tvořil finální dvacítku nejpravděpodobnějších vítězů. 

Nositele Nobelovy ceny za literaturu vybírá Švédská akademie, jejímž hlavním úkolem je péče o čistotu, sílu a povznesení švédského jazyka. V roce 1984 udělila Nobelovu cenu za literaturu poprvé a zatím naposledy českému autorovi, básníkovi Jaroslavu Seifertovi.