Z promítacího sálu do bytu. Ji.hlava chce zkusit všechno

Jihlava – Festival dokumentárních filmů konečně odhalil svůj program. Ke konci října nabídne to nejlepší, co se urodilo na poli světového dokumentu. Na akci se představí na dvě stovky snímků a spoustu výjimečných osobností. Největší pozornost však nejspíš sklidí britský novinář pákistánského původu Tariq Ali.

Důvodem, proč navštívit Jihlavu, jsou netradiční projekce, v jejichž rámci se vybrané dokumenty promítnou v soukromých bytech, a nikoliv v promítacích sálech. Ve stejném duchu se ostatně neslo i zmíněné představení programu. Své apartmá pro tyto účely přizpůsobil dokumentarista Filip Remunda. 

„Já jsem to přijal, abych zjistil, jaký je to pocit, jako když s kamerou jdu k někomu do domácnosti,“ uvedl Remunda.   

Představení programu dokumentárního festivalu Ji.hlava
Zdroj: ČT24

Slavnosti dokumentárních snímků se za šestnáct let dostaly mezi deset nejrespektovanějších světových přehlídek v tomto oboru. Festival se totiž snaží přicházet s neustálými inovacemi. Jednou z nich bude letošní divadelní inscenace o bratrech Mašínech podle původního hraného dokumentu. 

„Kromě toho, že bratry Mašíny rekonstruují a hrají si s tím, jak mohli vypadat, tak se do představení snaží vtáhnout i dokumentární filmy, které byly na toto téma natočeny za posledních dvacet let,“ komentuje hru Marek Hovorka. 

V Jihlavě bude sekce takzvaných docusoapů formátu, který se v poslední době objevuje čím dál častěji na televizních obrazovkách. Organizátoři získali i zajímavé severokorejské dokumenty nebo slavný film o čínském umělci Aj Wej Wejovi.

Festival proběhne v období mezi 25. a 30. říjnem.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)