Hvězdy barokní opery po 30 letech vstávají z mrtvých

Praha – Cyklus staré hudby Hvězdy barokní opery se téměř po třiceti letech vrací na program Rudolfina. Od posledního říjnového dne do 7. května příštího roku jej za pomoci České filharmonie pořádá renomovaný soubor Collegium 1704. Coby sólistky se představí světově žádané operní pěvkyně Véronique Gensová nebo Sara Mingardová.

První ročník cyklu posluchačům přiblíží italskou operu i její skladatele, kteří se v 18. století zapsali do dějin. Dramaturgii sestavilo Collegium přímo pro vkus pražského publika, u něhož se opera těší velké oblibě. 

Obnovení Hvězd barokní opery se zalíbilo i České filharmonii, která chce z Rudolfina vytvořit moderní koncertní sál, který by dokázal konkurovat těm v ostatních evropských metropolích. „Jsem přesvědčen, že stará hudba do Rudolfina patří,“ nechal se slyšet umělecký vedoucí Václav Luks. 

Hvězdy barokní opery
Zdroj: ČT24/Collegium 1704

Ostatně již od 50. let zde působil soubor Ars rediviva, jenž však ještě nepoužíval historické nástroje. Koncerty nabíraly na popularitě a na repertoáru se udržely až do 80. let. „Cyklus měl přes tisícovku abonentů, což je samozřejmě meta, o které dnes můžeme jenom snít,“ vzpomíná Luks. 

Collegium 1704 kromě opery uvede například Bachovu Mši h moll, kterou ke konci roku plánuje i nahrát. Do budoucna by měla operní linie v cyklu zůstat, repertoár se ale rozšíří do širšího spektra staré hudby, třeba až do počátku 19. století.