Česká filharmonie s Markem Ebenem baví i vzdělává

Praha – Česká filharmonie začala realizovat svůj záměr, otevřít se více veřejnosti. Ve čtvrtek 11. října a v pátek 12. října se divákům představí s úplně novým edukativním programem pro dospělé Mohlo to znít také úplně jinak?

Jedná se o první počin z plánovaného cyklu Vše, co jste chtěli vědět o hudbě a báli jste se zeptat, na kterém spolupracuje Česká filharmonie s Alicí Nellis. Večerem Mohlo to znít také úplně jinak? provází Marek Eben jako zvídavý divák, kladoucí všetečné otázky, jejichž zodpovězením se před posluchači otevře zákulisí tvorby našeho špičkového hudebního tělesa v čele se slavným Jiřím Bělohlávkem.

„Pokusím se ptát tak, jak si myslím, že by se mohli ptát i návštěvníci koncertu, když by měli tu příležitost,“ upozornil Marek Eben. 

„Myšlenka obnovit vzdělávací programy padla hned při mém nástupu a vlastně rok a půl nato jsme přešli k realizaci. Abychom se vyvarovali obligátní nudnosti, snažíme se, aby pořady byly jak vzdělávací, tak i zábavné. Ve světě řada orchestrů dělá podobné programy, jaké svého času proslavil Leonard Bertnstein, u nás pak Václav Neumann. My se trochu odlišujeme tím, že tyto první díly jsou zaměřené na dospělého diváka, na jaře pak budou realizovány pořady pro mladší publikum, takže je to dobře cíleno k posluchačům,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Jiří Bělohlávek a Česká filharmonie spolu s Ebenem tak divákům ukáží to, co se obvykle veřejnosti neukazuje. Tento neobvyklý program je určen pro všechny, které hudba zajímá víc, než je pouhým společenským zvykem. 

Během večera zazní předehra k operetě Netopýr J. Strausse a II. věta (Nachtmusik) z Mahlerovy Symfonie č. 7. 

"V první polovině večera zazní Mahler a Straussův Netopýr v druhé. Obě části mají výklad i hraní. Aby posluchači z toho měli ten správný zážitek, se nejdříve bude Marek Eben Jiřího Bělohlávka ptát a orchestr 'zkoušet' a pak skladba zazní v profesionálním podání, při kterém bude mít divák možnost zaznamenat místa a jejich záludnosti, o kterých byla před tím řeč. Mohu prozradit, že při zkoušce se orchestr značně bavil, tak doufám, že stejně zábavné to přijde i divákům,“ přiblížil večer Mareček.

Nová tvář České filharmonie
Zdroj: ČT24

Jako další průvodci večerů, kdy Česká filharmonie nechává nahlédnout do zákulisí své práce, se představí například Jan Budař v pořadu nazvaném Koncert, který vám možná změní život. Pavel Liška pak pro děti od 6 do 12 let zprostředkuje téma Co je to vlastně hudba.

Vydáno pod