Zlatá Praha – hudba a tanec na sto televizních způsobů

Praha – Den České televize na pražském Žofíně předznamená 13. října Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha. Program 49. ročníku zahrnuje rovných sto snímků, které návštěvníci mohou vidět v kinosálech i na soukromých projekcích. Jedním z nich je dokument Agony and Ecstasy, který osobně uvede primabalerína Daria Klimentová. Vedle dokumentů se budou promítat také záznamy oper či baletů anebo muzikál o jedné známé švédské nábytkářské firmě.

Pořadatelem festivalu, zaměřeného na televizní hudební a taneční pořady a filmy, je Česká televize, která festivalové dění zachytí i ve svém vysílání. Zahajovací koncert (13. října ve 20:00 na ČT2) nabídne nečekané hudební přesahy a propojení – Smetanovo trio si vedle Antonína Dvořáka zahraje jazz a kvarteto Apollon se souborem Barocco sempre giovane a Zuzanou Lapčíkovou překvapivě sáhnou až po rockově znějícím repertoáru. „Stejně jako celý festival chce i tento koncert ukázat, že kvalitní hudba neuznává žánrové a ani jiné hranice,“ podotkl ředitel festivalu Vítězslav Sýkora.

To platí i pro závěrečný koncert (17. října od 20.00 na ČT2), na němž budou vyhlášeny ceny a který diváky provede od klasiky přes world music po jazz a soudobou hudbu. Talichova komorní filharmonie s dirigentem Markem Ivanovičem doprovodí violistku Jitku Hosprovou, Dana Bártu a Illustratosphere, Petra Maláska a František Kop Quartet. Oba koncerty odvysílá ČT v přímém přenosu, po skončení závěrečného galavečera bude následovat vítězný snímek 49. Zlaté Prahy.

O Grand Prix Golden Prague se v soutěži utká 94 snímků, šanci mají i soutěžní příspěvky České televize – čtyři dokumenty a záznam koncertu Magdaleny Kožené. Chybět v programu nebudou Golden Prague Premieres; těšit se diváci mohou na Flat Pack – švédský muzikál o zakladateli obchodního domu s nábytkem, nebo na německý snímek C(h)œurs, uznávaný tanečně vokální projekt choreografa Alaina Platela.

CO VYBRAT Z PROGRAMU?

Tip Johany Mückové, tajemnice festivalu: "Mě osobně velmi zaujala inscenace Šípkové Růženky z Velkého divadla v Moskvě, které bylo nedávno otevřeno po dlouhé náročné rekonstrukci. Šípková Růženka je první balet, který tam byl po rekonstrukci uveden. Je to nádherná, barevná, výpravná inscenace, v hlavní roli se mohou diváci těšit na hvězdu Velkého divadla Světlanu Zakharovovou.

Tip Vítězslava Sýkory, ředitele festivalu: Třeba Flat Pack neboli Plochá krabice, muzikál o zakladateli jedné nábytkářské firmy, je nádherný. Pak také projekt belgického choreografa Alaina Platela C(h)œurs, který vytvořil pro španělské Teatro Real v Madridu. Oslavuje verdiovské a wagnerovské sbory a zároveň vytvořil jedinečnou podívanou o vztahu jedince a společnosti. Mým osobním tipem je dokument Bloody Daughter o dceři známé pianistky Marthy Argerichové.

Program také připomene tvorbu nedávno zesnulého francouzského choreografa Rolanda Petita a představí německo-francouzský kulturní kanál ARTE. V české premiéře bude na Zlaté Praze promítán snímek BBC Agony and Ecstasy, strhující pohled na Anglický národní balet a Dariu Klimentovou při přípravě Labutího jezera. Světoznámá primabalerína film osobně uvede. Kromě toho se na festivalu představí i jako fotografka výstavou svých snímků. K festivalovým hostům bude patřit i ruský choreograf Boris Eifman, který přiveze záznamy svých nejlepších děl.

Všech sto festivalových filmů z několika evropských zemí si zájemci mohou kdykoli během přehlídky zadarmo přehrát v soukromí ve festivalové videotéce.

Centrem festivalu je Palác Žofín na Slovanském ostrově v Praze. Tady se také mohou návštěvníci a jejich děti potkat 13. října s Michalem Nesvatbou, Jaroslavem Uhlířem nebo kapelou Chinaski. Den České televize 49. Zlatou Prahu zahájí; festival, na který je vstup volný, trvá do 17. října. Podrobný program projekcí i doprovodných workshopů a setkání je možné najít na stránkách přehlídky.

PETR DVOŘÁK, generální ředitel ČT: „Zlatá Praha je uznávaným mezinárodním festivalem prezentujícím to nejlepší z televizní hudební a taneční tvorby. Bez nadsázky lze říct, že je jediným festivalem, který se věnuje výhradně hudebním a tanečním pořadům a v tom vidím jeho mimořádný přínos.“

VÍTĚZSLAV SÝKORA, ředitel festivalu: „Letošní číslice festivalu - čtyřicet devět - se na první pohled nezdá být ničím zajímavá. A přesto je to důležité výročí. Již podvacáté je totiž Zlatá Praha věnována výhradně hudebním a tanečním snímkům. Již podvacáté se stává zcela specifickým a ojedinělým místem pro všechny tvůrce a příznivce tohoto žánru na obrazovce.“