Martina Formanová: Prádlo do komínků pořád skládám

Praha – Za spisovatelku se příliš nepovažuje, ačkoliv v těchto dnech vydává svou pátou knihu Snědla dětem sladkosti. V publikacích popisuje život sebe a své rodiny, nevyhýbá se ani vážnějším kapitolám. Naopak se na ně snaží dívat s odstupem a s humorem. Právě oním žertováním se snaží českému národu zvednout „blbou“ politickou náladu.

Skladatelkou voňavého prádla poodhalila situaci v rodině režiséra Miloše Formana. Její novinka, volné pokračování Snědla dětem sladkosti, musela tedy projít schvalovacím režimem domácnosti. V rodinném kruhu panuje jedno heslo: maminka a pes sní všechno, odtud ten název. Dílo mimo jiné popisuje i momenty, kdy se Formanová snaží učit své děti česky. Na angličtinu si příliš zvykli – česky rozumí, ale mluvit pro ně není snadné. „Čeština se pro ně stala jazykem příkazů,“ směje se spisovatelka. 

Po odvysílání dokumentu o Miloši Formanovi totiž někteří lidé oba rodiče odsuzovali za to, že dvojčata Jamese a Andrewa neučí svému rodnému jazyku. Literátka při této příležitosti také srovnává český a americký bulvár. Ve Spojených státech veřejnost ví, co kde má čekat, a články bere s nadsázkou. Češi ale bulváru přikládají větší význam: „psali to v novinách, tudíž na tom musí být něco pravdy“.

Martina Formanová
Zdroj: ČT24

Politika a americká mentalita 

Formanová si do Česka tentokrát odskočila jen na týden, a to hlavně kvůli propagaci nové knihy. Z toho důvodu, že se jí v republice daří pobývat jen minimálně, vidí politickou situaci růžovými brýlemi. Nepokrytě však přiznává, že kdyby zde žila déle, asi by také měla sklony k frustraci jako místní občané. Podle ní by si však lidé měli uvědomit, že češství zrovna nedefinuje ten, kdo v zemi vládne. „Být Čechem je víc než momentální špatná situace,“ vysvětluje. „Pevně doufám, že si politici začnou uvědomovat, že některé fráze už vyčpěly.“ 

V nadcházejících prezidentských volbách dá svůj hlas Baracku Obamovi, neboť se cítí býti demokratkou. O politice se ve Spojených státech mluví vždy otevřeně. Menší tabu přišlo pouze po teroristických útocích v září 2001. „Nebylo příliš dobré veřejně kritizovat vládu. Pokud jste nepodpořili prezidenta, nebyli jste dostateční patrioti,“ uvedla. 

Hyde Park s Martinou Formanovou (zdroj: ČT24)

Ve srovnání americké a evropské mentality má Formanová jasno. V USA razí těžký individualismus. Občané jsou přesvědčeni o své svobodě, což zahrnuje i svobodu mít se špatně. Cítí se za sebe více zodpovědní a nespoléhají tolik na stát. „Nechtějí, aby měl vliv na jejich privátní záležitosti,“ upřesnila. 

Osobní život a filmová kultura 

Partnerství se slavným režisérem by leckoho mohlo svádět k neustálým radám zpovzdálí. Rodačka z Brna se však obdobným tendencím bez problémů brání. Do manželovy práce zkrátka nemluví. „Do jeho života jsem přišla už v době, kdy byl velice úspěšný. Mé vedení v kariéře nepotřebuje,“ usmívá se. 

Filmařova žena mimo jiné zastává názor, že na kvalitní snímek jsou potřeba peníze a bez nich to jde jen těžko. A jelikož finance často chybí, jsme pak zahlcováni nekvalitními filmy.  

Pro bulvár je přitažlivý i její někdejší vztah s Karlem Gottem. Sama Formanová přiznala, že ji vždy přitahovaly silné a úspěšné osobnosti, kterými zpěvák i režisér jsou. Se zlatým slavíkem i jeho manželkou se přátelí a nevidí důvod, proč zanevřít na staré časy.

Manželé Formanovi a Natalie Portmanová
Zdroj: ČT24