Shakespeare dvojmo: Dvě premiéry, dvě divadla

Pardubice/Zlín - Komedie o lásce v mnoha podobách a tragédie „člověka, který udělá vše pro to, aby měl moc, s smocí však nenadělá nic“ - dvěma hrami Williama Shakespeara obohatí 13. října dvě tuzemské divadelní scény svůj repertoár. Sen noci svatojánské si nechá zdát Městské divadlo Zlín a tragédii Richarda III. bude sledovat Východočeské divadlo Pardubice.

Soud s Richardem III. v Pardubicích

Richarda III. pardubické divadlo hrálo před téměř čtyřiceti lety. Je úsměvnou perličkou, že současný ředitel divadla Petr Dohnal měl ve hře v roce 1974 dětskou roli, v nové inscenaci se představí jako vévoda z Clarence.

Oproti původní předloze museli tvůrci drama přizpůsobit možnostem divadla. Seškrtali počet mužských postav, kterých je u Shakespeara zhruba čtyřicet. Tato změna prý posílí koncentraci na Richarda III. a další charakterově zajímavé osoby v jeho okolí.  „Koncipovali jsme hru trochu jako soud s Richardem III. Hlavně v pozdější fázi je v ní i několik proslovů, které by ale podle mého měly v souvislostech fungovat velmi dobře,“ předpokládá režisér Zdeněk Dušek, který Shakespearovo drama nastudoval v Pardubicích jako host.

Do titulní role divadlo obsadilo Martina Mejzlíka. Krále Edwarda IV. bude hrát Zdeněk Rumpík, George, vévodu z Clarence Petr Dohnal. Celkem se na jevišti vystřídá téměř 30 herců včetně dětí.

Sen noci svatojánské v magické džungli ve Zlíně

V Městském divadle Zlín Shakespearovu hru o touze po lásce a milování nastudoval soubor pod režijním vedením Pavla Kheka. „Shakespeare by byl dobrý marketingový manažer, za hlavní téma hry si vybral cit, který se dotýká nás všech. Je to hra, která se v každém okamžiku dotýká všech diváků v hledišti,“ domnívá se režisér.

Do hry, v níž vystupuje dvacet postav, obsadil pouze osm herců. „Podezírám Shakespeara, že někde ve skrytu duše si to takhle představoval. Jeho dramatickou metodou ve Snu je zdvojování, zrcadlení, příběh athénských milenců se zrcadlí v příběhu, který hrají řemeslníci a tak dál. My jsme rozhodli to zdvojování dovést do důsledku,“ vysvětlil.

Výraznou součástí inscenace jsou originální hudební nástroje z dílny Václava Kořínka, autora hudby. Jevišti, jež se promění v magickou džungli, bude vévodit buben z vinného sudu o průměru dva metry. Hrát se bude také na nástroj zvaný satruna - jde o velký rámový nástroj se dvěma dráty, které nahrazují struny, rozeznívá je smyčec - a v představení zazní i nástroj australských domorodců didjeridoo, který Kořínek vyrobil z jasanu.

Ve zlínském Snu noci svatojánském mohou diváci vidět Radovana Krále, Luďka Randára, Evu Daňkovou, Radoslava Šopíka, Marka Příkazkého, Zdeňka Lambora, Hanu Briešťanskou a Marii Vančurovou.