Das Filmfest promítne německy mluvené snímky z Berlinale

Praha - Nahlédnout do novinek německé, rakouské a švýcarské kinematografie umožní sedmý ročník Das Filmfestu, který se od 17. října koná v Praze a Brně. Festival německy mluvených filmů je také příležitostí potkat se s tvůrci ze zmíněných zemí. Osobně například svůj snímek Barbara, oceněný na letošním Berlinale, přijede uvést režisér Christian Petzold.

Během pěti dnů promítne Das Filmfest ve čtyřech sekcích 24 dokumentárních i hraných snímků z Německa, Rakouska a Švýcarska. Jde o tituly, které v těcho zemích vznikly v uplynulých dvou letech.

„Tematicky i žánrově je výběr velmi pestrý,“ upozorňuje Simona Kopřivová, programová koordinátorka festivalu. "Najdeme filmy, které se věnují tématům aktuálním, například muslimské menšině ve Švýcarsku i Rakousku, to jsou snímky Kuma či Zahalené. Dále jsou to příběhy, které se otáčejí do minulosti, jako Barbara či Hotel Lux. Žánrově nabídneme kriminální i psychologická dramata, historické snímky, portréty známých osobností, k nim patří dokument o německém malíři Gerhardu Richterovi."

Zahájení patří filmu německého režiséra Hanse-Christiana Schmida Co zbývá (Was bleibt), který uvede herečka Corinna Harfouchová. Tuzemští diváci ji mohli například vidět jako představitelku Boženy Němcové ve filmu A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu.

Snímek Co zbývá byl uveden v soutěži na letošním Berlinale, stejně jako Barbara režiséra Christiana Petzolda (recenzi snímku si budete moci přečíst na webu ČT24), která byla na festivalu oceněna Stříbrným medvědem. Teď vyráží za Německo do boje o Oscara, Das Filmfest je tedy příležitostí, jak německého kandidáta na najlepší neanglicky mluvený film srovnat s českým oscarovým kandidátem - Ondříčkovým dramatem Ve stínu.

Německou dokumentární tvorbu reprezentuje snímek Man for a Day, též promítaný na Berlinale. Režisérka Katarina Petersová v něm dokumentuje jeden z workshopů gender aktivistky a umělecké performerky Diane Torrové. Dokument This Ain't Kalifornia je zase originálním pohledem na NDR. Punkovou pohádku o skejtové komunitě v Berlíně na sklonku 80. let osobně představí její hlavní představitelé Mirko Mielke a Marco Sladek.

Dokument zastupuje i Švýcarsko - filmem Zahalené (Hüllen) se režisérce Marii Müllerové podařilo proniknout do muslimské rodiny žijící ve Švýcarsku. Obdobné téma zpracovává i rakouský film Kuma, na který bylo před časem možné zajít i do českých kin a který Das Filmfest opět připomene.

"Osobně se těším na rakouský dokument s názvem Z čeho se šije vlast. Zavádí nás na barevnou pouť regiony Rakouska, Švýcarska a Německa, je to tedy snímek, který všechny tři země spojuje. Vydává se po stopách významu kroje a asociací, které s krojem v dnešní době spojujeme," přidala jeden programový tip Simona Kopřivová.

Sedmý Das Filmfest se koná v pražských kinech Lucerna a Atlas a brněnském kině Art od 17. do 21. října. Kromě hlavního programu nabídne také projekce pro školy a doprovodný program, v němž filmové zážitky zpestří koncert hudebního experimentátora Hauschky (autora hudby k jednomu z uváděných snímků - Štěstí).

Vydáno pod