Filmové premiéry: Epochální výlet pana Mélièse na Měsíc a jiná kouzla

V roce 1902 natočil Georges Méliès Cestu na Měsíc, čtrnáctiminutový snímek je opět možné vidět v kinech spolu s dokumentem o jeho restaurování. Od té doby kinematografie urazila řádný kus cesty. Filmem lze dnes zhmotnit jakoukoli fantazii, což koneckonců dokazují i hrané filmové premiéry tohoto týdne. Škoda jen, že z kina už lidé neutíkají před rozjetým vlakem, ale aby se nemuseli dodívat až do konce. Kde kouzlo není, ani film nebere.

ASTERIX A OBELIX VE SLUŽBÁCH JEJÍHO VELIČENSTVA. Francouzské komiksové hrdiny netřeba dvakrát představovat. Po prvním představení (1999), misi Kleopatra (2002) a olympijských hrách (2008) se s Galy, Normanďany a Římany přetahují o kouzelný letkvar - a to ve 3D. Pupkatým Obelixem je opět Gérard Depardieu, v roli Asterixe se už vystřídali tři herci, tentokrát jím je Edouard Baer. Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté. Francie/Španělsko/Itálie/Maďarsko, 2012. Režie: Laurent Tirard.

POSEL. Film Vladimíra Michálka s Matějem Hádkem v roli messengera, který ujíždí zodpovědnosti za život svůj i svých blízkých. Více v článku níže.

PARANORMAL ACTIVITY 4. Je to blíž, než si myslíte. Čtvrté pokračování hororové série, které navazuje na dvojku. Tvůrci slibují zachování „hrůzotvorného“ modelu, aniž by měl divák pocit, že dostává stále totéž. Někdy je lepší nevědět, co nevidíte. Paranormal Activity 4. USA, 2012. Režie: Henry Joost, Ariel Schulman.

HOLKY NA TAHU. Nejošklivější holka z party se přece nemůže vdát jako první, to se kamarádkám nedělá. Regan, Gena a Katie (Isla Fisherová, Lizzy Caplanová, Kirsten Dunstová) jsou naprosto pobouřené, když se dozvědí, že Becky (Rebel Wilsonová) se bude vdávat. Ta holka je sice milá, ale tlustá! To nemohou jako Beckyiny družičky nechat jen tak a rozlučku se svobodou jí řádně osladí (i když sladký by teda neměla). Bachelorette, USA, 2012. Režie: Leslye Headlandová.

CESTA NA MĚSÍC - PODIVUHODNÁ CESTA. Cestu na Měsíc natočil Georges Méliès v roce 1902, šest let po vzniku filmu. O 91 let později byla objevena její barevná kopie, která byla nákladně a složitě zrestaurována. Čtrnáctiminutový Mélièsův snímek uvádí kina v jednom balíčku s francouzským dokumentem Podivuhodná cesta, který o oživení filmu jednoho z průkopníků kinematografie vypráví.

Na webu ČT24 si budete moci přečíst recenzi na snímky Cesta na Měsíc - Podivuhodná cesta a Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva.

ZAHRANIČNÍ FILMOVÉ PREMIÉRY:

Zahraniční filmové premiéry (zdroj: ČT24)