Dokument o Lang Langovi: Sláva i osamění světové superstar

Praha - „Ukazuje i jiné stránky známé osobnosti, kterou vlastně neznáme. Díky tomuto intimnímu snímku jsme se Lang Langa naučili lépe znát,“ podotkl k vítěznému snímku festivalu Zlatá Praha předseda poroty Arild Erikstad. Dokument německé televize ZDF o čínském klavíristovi zvítězil v konkurenci téměř stovky soutěžních hudebních a tanečních televizních snímků.

Festival, který pořádá Česká televize, zakončilo na pražském Žofíně 17. října vyhlášení ocenění. To nejvyšší - Grand Prix Golden Prague - přiřkla porota německému dokumentu Lang Lang - umění býti virtuosem. Porotci mimo jiné ocenili myšlenku propojení umění klavíristy Lang Langa s hudbou Franze Liszta – klavírního idolu 19. století.

Režisér Thomas Grube přináší ve svém dokumentu vhled do života virtuosa moderní doby a do mechanismů, které mu umožňují uhranout miliony milovníků klasické hudby po celém světě. „Všechno se samozřejmě říct nedá, ale myslím, že film je opravdu velice upřímný. Cítíme kontrast mezi osamělým životem superhvězdy a hektičností takového života. Oboje je ve filmu zachyceno,“ upozorňuje Arild Erikstad, výkonný ředitel mezinárodních vztahů v oblasti hudby v NRK, norské veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti.  

„Důležité je ukázat, že klasická hudba není nic tak speciálního. Může ji poslouchat každý a každý jí může rozumět. Není to zdaleka tak těžké, jak si lidé myslí,“ říká Erikstad. A tento dojem podle něj dokument v divácích vzbuzuje. Navíc porotu zaujal „vynikajícím filmovým řemeslem“. „Je skvělý z hlediska střihu, je udělaný velice moderně. Používají se moderní prostředky k prezentaci klasického umělce,“ upřesnil.

Dokument Lang Lang - umění býti virtuosem je možné (v němčině) zhlédnout zde:

Rozhovor s Arildem Erikstadem, předsedou poroty, o vítězném snímku (zdroj: ČT24)