Bůh ochraňuj Williama Shakespeara

Hradec Králové – V Klicperově divadle v Hradci Královém pokračují v razantních i drzých úpravách klasických děl. Tentokrát přišel na řadu Shakespearův Richard III. Režisér David Drábek ve svém pojetí předkládá proslulou Shakespearovu hru jako kabaret o bezmoci mocných, a to bez soucitu, bez blankversu, zato s hrbem rostoucím jak houba po dešti. V titulní roli mrzkého padoucha s neodolatelným cynickým humorem vystupuje Pavlína Štorková.

Oproti tomu Jan Sklenář, Hynek Pech, Filip Richtermoc a Lubor Novotný ztvárnili anglické královny! A aby toho nebylo málo, mniši na kúru zpívají skladby od Queenů i Enyi! „Na jevišti se dále objeví také hostující afroamerický herec v úchvatné úloze Koně! Nechybí ani část anglické fotbalové reprezentace! A dvě vypečená malá princátka! Na vše dohlíží Freddie Mercury! Premiéra se odehraje za účasti Shakespearovy praprapraprapraprapravnučky! A možná…. přijde i William!“ upozorňují inscenátoři z Klicperova divadla.

„Těšte se na další pořádný zápas s klasikou, který za pomoci své režijní razance a osobité autorské úpravy svede David Drábek, tentokráte se slavným kolegou alžbětincem a pod heslem 'Království za koně!'. Po Marné lásky snaze přichází už osmnáctý titul cyklu 'Bůh ochraňuj Williama Shakespeara',“ upozorňuje dramaturgyně Jana Slouková.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

William Shakespeare - David Drábek / Richard III. - Režie: David Drábek. Dramaturgie: Jana Slouková. Hudba: Darek Král. Kostýmy: Simona Rybáková. Scéna: Marek Zákostelecký. Choreografie: Henrieta Hornáčková. Asistent režie: Luděk Horký.

Hrají: Pavlína Štorková, Jan Sklenář, Lubor Novotný, Filip Richtermoc, Kamila Sedlárová, Jan Vápeník, David Smečka, Tomáš Lněnička, Jan Bílek, Miroslav Zavičár, Jakub Tvrdík, Josef Čepelka, Hynek Pech, Petr Vrběcký, Matěj Anděl, Maxime Mededa a další.

Premiéra na hlavní scéně 20. října 2012

Vydáno pod