České století: Landa jako Emanuel Moravec. Kdo bude hrát Klause?

Praha - O víkendu se na svém venkovském sídle nedaleko Londýna setkal československý prezident Edvard Beneš s britským premiérem Winstonem Churchillem. Dějinný okamžik se opět odehrál v areálu Zemského hřebčína v Písku po více než sedmdesáti letech kvůli natáčení televizního cyklu České století.

V osmi dílech se režisér Robert Sedláček, který se zároveň s Pavlem Kosatíkem podílí na scénáři, snaží přijít s novým pohledem na klíčové okamžiky našich moderních dějin od vzniku Československé republiky v roce 1918 až po sametovou revoluci v roce 1989.

Scéna točená v Písku bude součástí dílu Kulka pro Heydricha, který se odehrává v roce 1941. Ve všech osmi dramatech sledují tvůrci historické osobnosti v okamžicích, kdy měly nůž na krku a moc dobře věděly, že jejich rozhodnutí na dlouhou dobu ovlivní celý národ. „Každý hráč měl v rukou nějaké karty a bylo jen na něm, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný list, ale spíš je zajímá, jestli se někdo neflákal a nefixloval. Historie je totiž vedle patosu plná trapnosti, blábolení, ironie nebo dojetí,“ tvrdí tvůrci.

  • Natáčení Kulky pro Heydricha, dílu Českého století, v Písku zdroj: ČT
  • David Novotný jako Rudolf Slánský a Jiří Vyorálek jako Klement Gottwald v cyklu České století zdroj: ČT

„Rekonstruujeme - na základě toho, že víme, jak dopadli jednotliví aktéři i jak dopadly události - to, co se mohlo dít, kdy se nezapisovalo do protokolů,“ dodává Sedláček. Hlavní hrdiny televizního cyklu i naší historie se pokouší ukázat i s jejich chybami a slabostmi. Kromě Kulky pro Heydricha vznikly už díly o roce 1938 (Den po Mnichovu) a 1948 (Všechnu moc lidu Stalinovi).

„Dokud jsme ve vzdálenější historii, to se to obsazuje. Ale už jme blíž, budeme chtít Husáka, Havla… A to se bojím pomyslet na to, kdo bude hrát Václava Klause…,“ svěřil se Sedláček, že vrásky mu dělá herecké obsazení v částech blížících se současnosti.

Například Edvarda Beneše hraje Martin Finger, Benešovu ženu Hanu Fingerova žena Monika. Antonína Zápotockého ztvární Jaromír Dulava, Rudolfa Slánského David Novotný, Klementa Gottwalda Jiří Vyorálek. Emanuela Moravce svěřil Sedláček - pro mnohé jistě překvapivě - Danielu Landovi. České století se bude natáčet i v příštím roce. 

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)