Sedmiletý zázrak - piano zvládl dřív než Braillovo písmo

Cochabamba (Bolívie) - V Bolívii se zrodila nová jazz-rocková hvězda. Jose Bainovi je pouhých sedm let, ale už sklízí úspěch. Od klasické hudební hvězdy ho odlišuje nejen věk, ale také to, že je slepý. Hrát se naučil dříve než číst Braillovo písmo.

Jose Andre Montano Baina, jak zní celé jeho jméno, přiznává, že pokud se hudby týká, má rád všechny žánry. Zvládá blues, heavy metal, tango, bolero, ale nejblíže má k jazzu. Stačí prý, aby si jednou poslechnul melodii, a už ji zahraje. Když mu byly čtyři, začal hrát na bubny. Netrvalo dlouho a přidal i klavír, který je teď jeho hlavním nástrojem. V pěti už byl součástí jazzového tria. Inspirativní se stal i pro svou rodinu.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

„Moc jsem jazz předtím neposlouchal, on mě vlastně k tomu přivedl. Je to, jako by se narodil s nějakým speciálním jazzovým chipem uvnitř těla. Nevím, jak to jinak vysvětlit - jazz byl prostě od začátku v něm. Umí zahrát cokoliv, ale jazz bude hrát pořád - jazz je jeho vášeň,“ říká jeho otec Jose Roberto Montano.

Ačkoli se stal již hudební hvězdou, žije běžný život jako každé malé dítě. „Dělám úkoly, hraju hudbu a kamarádi mě doprovázejí, zvládám matiku, angličtinu a taky cvičím - prostě všechno,“ přiznává malý hudebník.

Jose už vystupoval na několika předních akcích v Bolívii - například si zahrál i v justičním paláci. Po boku mu stáli i přední domácí umělci, jako například Glen Vargas. Dětských zajímavých umělců v poslední době stále přibývá - třeba Američan Ethan Bortnick je už zapsaný v Guinessově knize rekordů jako nejmladší hudební hvězda - svou první velkou show měl už v 9 letech.