Na pokecu s umývačem mrtvol

Praha – Napadlo vás někdy popovídat si s prostitutkou, manažerem veřejných záchodků nebo omývačem nebožtíků? Tuto aktivitu už nemusíte plnit, udělal to za vás čínský spisovatel Liao Yiwu, jehož kontroverzní publikace se konečně dostávají i do Česka.

Nakladatelství Mladá Fronta si jako první nachystalo autorovu nejznámější knihu Rozhovory se spodinou. Jak již název napovídá, Yiwu se jal vyzpovídat občany na okraji společnosti. Udělal interview asi se čtyřicítkou vyvrhelů a představil tak Čínu v trochu jiném světle: bezdomovci, špína, pouliční muzikanti a další „společenský odpad“. 

V díle najdou čtenáři také názory buddhistického mnicha, dnešního stoupence sekty         falun-gong, rodinu oběti masakru na náměstí Nebeského klidu nebo zaměstnance výše zmíněných prací. Ačkoliv se k nim Číňané obrací s pohrdavým výrazem, všichni mají něco společného: nezlomitelnou pýchu a důstojnost. 

Liao Yiwu…

… vyrůstal bez rodičů, navíc v bídě a hladu v 60. letech 20. století. V roce 1989 uveřejnil báseň Masakr reagující na krvavé události na náměstí Nebeského klidu. Za ni přirozeně putoval na čtyři roky do čínského žaláře, kde si prošel všemi formami mučení. Po propuštění se živil jako pouliční hráč na flétnu. Na nátlak nositelů Nobelovy ceny za literaturu mohl konečně vycestovat z vlasti a od roku 2011 žije v berlínském exilu. Letos získal prestižní Mírovou cenu německých knihkupců.

Liao Yiwu (vlevo) s Hertou Müllerovou
Zdroj: ČT24/Mladá fronta

Publikace byla přeložena do deseti jazyků a literát za ni obdržel několik cen, dokonce i polskou Kapuśzińskiho cenu. 

Za Rozhovory se spodinou bude obratem následovat dílo Kulky a opium, jež sestává z rozmluv s oběťmi masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989, kdy došlo k násilnému potlačení lidového povstání. Do třetice všeho dobrého se u domácích knihkupců objeví Za píseň a sto písní, která popisuje útrapy pobytu v čínském vězení.

Vydáno pod