Králík na pekáči pomáhá nemocným s rakovinou

Praha – Letošnímu Komiksfestu předchází záslužná benefiční aukce, která má pomoci onkologicky nemocným pacientům, tentokrát ale z řad dětí. Projekt závisí na prodeji postaviček superhrdinů, již se rozeběhly do všech koutů republiky. Supermana ani Spidermana ale nečekejte.

Pankáč, co už se nepere, lovec dinosaurů, který nezabíjí a Dr. Jacquille a slečna Hajda vyrazili společně do boje proti rakovině. Figurky roztodivných tvarů a ještě roztodivnějších názvů mají za úkol přilákat co nejvíc kupujících, kteří tak přispějí na léčbu onkologických pacientů. Nadace Pink Bubble dostane sto procent utržených peněz. 

Mezi nabízenými najdou potenciální zájemci i králíka z unifikované vinylové postavičky vyrobené v Číně. Ten český se ale vyhříval v troubě na dvě stě padesát stupňů a dá se pořídit i jako komplet s pekáčem. 

Celkem osmnáct netradičních superhrdinů pochází z dílny předních českých výtvarníků, designérů či komiksových tvůrců. Život figurkám dali třeba Milan Cais, Josef Bolfa nebo Jiří Franta. 

„Chtěli jsme udělat takovou superhrdinskou edici a dodávat odvahu nebo pomáhat lidem trpícím onkologickým onemocněním,“ vysvětluje Jana Fantová, programová ředitelka Komiksfestu záměr celého projektu. „Každý člověk potřebuje nějakého superhrdinu, i když není nemocný, akorát se kolem něj dějí ošklivé věci,“ dodává důvod, proč by měla akce zaujmout širokou veřejnost. 

Aukce barevných hrdinů probíhá on-line, a to až do konce Komiksfestu, tedy do 2. listopadu. Pomoci mladým onkologickým pacientům se organizátoři rozhodli na základě vlastní zkušenosti. Zakladatel Komiksfestu Tomáš Matějíček zemřel na rakovinu v nedožitých jednatřiceti letech. 

Reportáž Lucíe Klímové (zdroj: ČT24)