Fantastický Tříska opět spojil síly se symfonickým orchestrem

Praha - Herec Jan Tříska opět spojil síly s Českým národním symfonickým orchestrem. Posluchači v Praze si ho dnes večer mohli vychutnat coby vypravěče v Léliovi a Fantastické symfonii od francouzského skladatele Héctora Berlioze. Koncert zároveň uvedl už 20. sezonu Českého národního symfonického orchestru.

Jan Tříska se coby vypravěč objevil v Léliovi už loni na festivalu Prague Proms. Kritika tehdy označila jeho Lélia jako správně razantního a emotivního. „To je velice vzrušující záležitost, já rád pracuji se symfonickým orchestrem, dává mi to ohromný adrenalin,“ řekl pro ČT.

„Předstoupit před orchestr a před publikum je zdvojené vzrušení, protože máte dvojí publikum, jedno před vámi, to jsou lidé v sále, ale za vámi je druhé, a to je orchestr.“

Skladatel Berlioz napsal text Lélia sám ve snaze získat svou vytouženou dívku. „Text z roku 1832 je velmi přeromantizovaný. Berlioz byl hrozně zamilovaný do mladé irské shakespearovské herečky Harriet Smithson,“ vypráví Tříska.

Berlioz se zamiloval natolik, že nakonec spáchal sebevraždu, které však nebyla úspěšná. Podtitul díla proto zní „Návrat k životu“. „Postupně se v tom díle doškrabává ke svému životu. Já to mám rád. Čím víc jsem se to učil, tím jsem to měl radši,“ říká Jan Tříska.

Na pódiu se během večera vystřídali i tenorista Riccardo Botta a barytonista Gianfranco Montresor z Itálie, doprovodil je Kúhnův smíšený sbor. Fantastická symfonie je vrcholné Berliozovo dílo. Autor ho věnoval v roce 1830 caru Mikuláši I. O pár let později vzniklo volné pokračování Lélio.

Symfonický orchestr s šéfdirigentem Liborem Peškem vystupuje už tradičně ve Smetanově síni Obecního domu. Ansámbl se věnuje i filmové hudbě. Nedávno v hostivařských studií v Praze natáčel s legendárním italským filmovým skladatelem Enniem Morriconem a italským režisérem Giuseppem Tornatorem. Nahrál hudbu i k oceňovanému filmu bratří Tavianiů Caesar musí zemřít, který je nominován na Oscara. Hudebníci doufají, že si budou moci zahrát i na finálovém večeru.