Filmový festival Zlín má partnera a táhne na Dánsko

Zlín - Festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně bude pokračovat i v dalších letech. Organizátorům se podařilo sehnat nového generálního partnera. Vedení festivalu se zároveň rozhodlo, že nebude hledat náhradu za uměleckého ředitele Petra Kolihu, který odchází do České televize. Tématem příštího ročníku má být dánská kinematografie.

Zlínský filmový festival pro děti a mládež nebude po odchodu uměleckého šéfa Petra Kolihy toto místo obsazovat. Oznámil to ředitel pořadatelské společnosti Filmfest Zdeněk Skaunic. Koliha, který byl ve vedení festivalu devět let, přijal nabídku řídit nově vznikající kanál České televize zaměřený na děti.

Zjišťujeme, jak dobré renomé máme

„Věděli jsme o tom dlouho dopředu, dostával spoustu nabídek i ze zahraničí. Petr Koliha odvedl spoustu práce, při cestách v zahraničí zjišťujeme, jak dobré renomé máme,“ uvedl Skaunic s tím, že Kolihovu práci přejalo částečně programové oddělení. Vedení festivalu nyní také jedná s PR agenturou, která bude festival zastupovat. Každý ročník zřejmě navíc zaštítí nějaká významná osobnost.

Petr Koliha
Zdroj: LN/ISIFA

Festivalu se podařilo získat nového generálního sponzora, kterým je společnost provozující síť prodejen potravin. Smlouva je uzavřena na devět let. Podle Skaunice podpora dosahuje zhruba stejné úrovně, jaká byla s bývalým partnerem, společností Synot, v minulých letech.

Festival by měl mít v příštím, už 53. ročníku, zhruba stejný rozpočet, jaký měl letos, kdy hospodařil se zhruba 35 miliony korun. Bylo to o třetinu méně než v minulých ročnících. I v příštím roce se například očekává snížení příspěvku ministerstva kultury.

Dětské filmy a Lars von Trier

Festival se příští rok bude věnovat dánské kinematografii. Divákům se představí snímky pro děti, mládež i dospělé. Počítá se také s doprovodnými akcemi v dánském duchu. Dánská kinematografie je velmi bohatá na dětské filmy, řekla dnes ve Zlíně novinářům vedoucí programového oddělení festivalu Markéta Pášmová. Filmový festival se bude příští rok konat již po třiapadesáté, loni se věnoval irské kinematografii.

Na své si určitě přijdou dětští diváci, promítat se ale budou také atraktivní filmy pro mládež a dospělé, například díla Larse von Triera. Jeho osobní účast na festivalu se však neočekává. Zatím není známo jméno žádné herecké hvězdy, která by měla do Zlína příští rok dorazit. Zástupci festivalu již navázali kontakty s dánskou ambasádou, která jim poskytla záštitu, spolupracovat budou také s dánským filmovým institutem.

Tisíc a jedna noc

Na festivalu přibudou příští rok nové sekce, pohádkám se bude věnovat sekce nazvaná Tisíc a jedna noc. „Chceme představit pojetí pohádek v mezinárodní měřítku, v různých národních pohledech, takže to nebudou jen filmy pro děti, ale i pro dospělé. Příští rok začneme vzhledem k orientaci na dánskou kinematografii Hansem Christianem Andersenem a různými adaptacemi jeho pohádek,“ uvedla Pášmová a dodala, že nová sekce je plánovaná jako dlouhodobý projekt.

Křemílek a Vochomůrka jako obletované celebrity na Dni ČT ve Zlíně
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Další novinkou bude sekce Young Stars, která bude do Zlína přivážet začínající mladé herecké hvězdy z republiky, Evropy i zámoří. Po přestávce by měl zase začít fungovat Zlínský pes, přehlídka a soutěž studentských filmů. Festival se tím chce také více přiblížit divákům v mládežnické kategorii. V nadcházejícím ročníku by měl také větší prostor získat doprovodný program. Počet odehraných filmů by měl být zhruba stejný jako loni, kdy diváci viděli 246 filmů, 13 z nich ve světové premiéře.

Na festivalu se tradičně vyhlašuje vítězný film v několika kategoriích, například nejlepší hraný film pro děti, animovaný film a evropský debut.

Telefonát Luboše Dostála (zdroj: ČT24)