Olomoucké muzeum skládá účty od Tiziana po Warhola

Olomouc - I nejvzácnější Tizianův obraz Apollo a Marsyas bude k vidění na výstavě, kterou přichystalo Muzeum umění v Olomouci k oslavám 60 let své činnosti. Výstava Od Tiziana po Warhola provede návštěvníky výtvarným uměním od nejstarších dob až po současnost.

Projekt muzeum připravovalo dva roky, svým rozsahem a významem se rovná dosud nejvýznamnější výstavě Olomoucké baroko z předloňska. Od 25. října do konce března příštího roku vystaví na 590 exponátů ze svých sbírek i od sběratelů.

„Je to nejzásadnější výstava za posledních 20 let, kdy se intenzivně věnujeme budování Muzea umění v Olomouci. Je to výstava bilancující, snažíme se jí naznačit dlouhou kontinuitu kulturnosti z hlediska výtvarného umění tohoto regionu a roli Muzea umění. Předkládáme veřejnosti účet z toho, co jsme v posledních desetiletích dělali,“ uvedl ředitel Muzea umění Pavel Zatloukal.

Podle něj bylo velmi složité nejvýznamnější díla vybrat. Muzeum jich má totiž ve svých sbírkách 170 tisíc, je tak druhou největší institucí svého druhu v Česku po pražské Národní galerii. „Snažili jsme se sestavit tento výběr do jakýchsi podkapitol se společným, především tematickým jmenovatelem. Návštěvníci tak budou procházet více méně kompaktními celky a okruhy,“ doplnil ředitel.

Výstava je rozdělena do pěti částí. Čtyři se nacházejí v budově Muzea moderního umění. Staré umění najdou zájemci v Arcidiecézním muzeu, kde nebudou chybět slavné obrazy z kroměřížské arcibiskupské sbírky. „Nacházejí se tam díla Tiziana, van Dycka, Brueghela a dalších velikánů světového umění. Kromě maleb jsou na výstavě také sochy, kresby, grafiky, středověké knižní malby, nábytek či medaile,“ uvedl jeden z kurátorů Ondřej Zatloukal.

Lákadlem bude Tizianův obraz Apollo a Marsyas, který je jedním ze dvou originálů autora v Česku, budí zájem odborné veřejnosti po celém světě a je velmi žádaný pro zahraniční výpůjčky.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

V Muzeu moderního umění se vedle dokumentační části, která představuje nejdůležitější etapy ve vývoji výtvarného umění i muzea, nacházejí i výstavy věnované 19. století, první polovině 20. století a druhé polovině 20. století až po současnost. Z českých tvůrců jsou na jubilejní výstavě představeny ukázky vrcholných děl Emila Filly, Josefa Čapka, Otto Gutfreunda, Františka Tichého, Toyen, Vladimíra Boudníka, Jiřího Koláře, Adrieny Šimotové či Milana Knížáka a Františka Skály.

Připraven je i bohatý doprovodný program s workshopy, komentovanými prohlídkami či koncerty. Vychází také rozsáhlá publikace, která je vůbec prvním shrnutím dějin sběratelství a mecenátu výtvarného umění v Olomouci.