Ji.hlava v plném proudu

Jihlava - Diváci 16. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu již mají za sebou premiéru filmu Země česká, domov tvůj režiséra Adolfa Ziky i první předávání cen. To nejzajímavější z dění každého festivalového dne přináší divákům Česká televize v pětiminutovce Z Jihlavy do hlavy. ČT2 ji vysílá od 23. do 28. října každý večer kolem 22:30. V sobotu ve 21:50 pak na televizní obrazovky uvede záznam slavnostního zakončení festivalu a udílení závěrečných cen.

K zahajovacímu filmu Země česká, domov tvůj uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka: „Film je unikátní tím, že se na něm podílelo na 480 českých filmových amatérů, kteří během jediného dne natočili své záběry na kamery i mobilní telefony. Nutno podotknout, že festivaloví diváci jsou nároční. Ihned po projekci tak začaly diskuze o tom, jestli film vystihuje podstatu Česka, nebo ne. Za každou diskuzi jsem rád, protože festival by měl především provokovat k debatám jak o filmovém řemesle, tak o obsahu jednotlivých snímků,“ řekl v rozhovoru pro ČT24. 

Z Jihlavy informuje ředitel festivalu Marek Hovorka (zdroj: ČT24)

Mezi významnými hosty festivalu doprovodného programu je očekáván například držitel Nobelovy ceny za literaturu čínský spisovatel Gao Xingjian (Kao Sing-ťien), jenž se potká s pákistánským politickým aktivistou Tariqem Alim. Čínský spisovatel, dramatik a literární kritik 27. října osobně představí svou tvorbu nejen literární, ale i filmovou. Gao uvede své dva dokončené snímky: Silueta, ne-li stín (2003) je jemný a poetický obraz osamělého umělce, který spojují scény z tvůrcových divadelních her, zatímco filmová freska Po potopě (2008) nese název Gaovy výstavy, která sklidila úspěch po celém světě, se odehrává beze slov v interakci mezi jeho tušemi a šesti tanečníky. Po promítání bude v témže sále následovat čtení z Gaovy knihy oceněné v roce 2000 Nobelovou cenou za literaturu: Hora duše.

Návštěvníci se mohou těšit také na jihokorejského režiséra Jun Če-roa, který uvede svůj snímek Hledáme Korejce ze severu. Nový dokumentární styl s názvem „performativní žurnalismus“ představí dánský autor Mads Brügger.

Přehlídka dokumentárních filmů skončí v sobotu, kdy budou předána ocenění autorům vítězných snímků. Odehraje se také křest monografie francouzského režiséra Chrise Markera. Festival slavnostně zakončí česká premiéra filmu Aj Wej-wej: Bez omluvy, který je portrétem čínského umělce a aktivisty. Projekce budou pokračovat i v neděli.

Vydáno pod