Brno opět hostí „Chalupeckého“ finalisty

Brno - Finálová výstava Ceny Jindřicha Chalupeckého se po třech pražských ročnících vrátila do Brna. První patro Domu pánů z Kunštátu zaplnily práce finalistů této prestižní výtvarné soutěže, Vladimíra Houdka, Richarda Loskota, Jiřího Thýna, Adély Babanové a Jiřího Franty s Davidem Böhmem. Nového držitele ceny pro umělce do 35 let porota vyhlásí 30. listopadu.

„Letošní finále je výjimečné tím, že je žánrově hodně pestré. Každý z autorů se zabývá jiným médiem a následná výstava vypadá velmi přitažlivě pro diváka. Doprovodný program k ceně, který probíhá od doby vyhlášení finalistů, tedy od 16. července, se pomalu chýlí ke konci. Poslední součástí tohoto putujícího programu bude výstava Richarda Loskota právě v Brně. Výtvarník 15. listopadu předvede v mobilním modulu před Domem umění svou performanci,“ informovala ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová.

Rozhovor s Lenkou Lindaurovou (zdroj: ČT24)

O vítězi rozhodne pětičlenná mezinárodní porota v čele s jejím předsedou Christianem Rattemeyerem, kurátorem muzea MoMA v New Yorku. Ceremoniál se odehraje 30. listopadu v Divadle Husa na provázku v režii Vladimíra Morávka. Laureát získá 100 000 korun a možnost rezidenčního pobytu v zahraničí. Brněnská finálová výstava zůstane veřejnosti přístupná do 9. prosince.

Výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého - od 25. října 2012 v Domě pánů z Kunštátu v Brně.
Zdroj: ČT24/ČTK

Cena Jindřicha Chalupeckého je udělována každoročně od roku 1990, kdy její vznik iniciovali Václav Havel, Theodor Pištěk a Jiří Kolář. Prvním vítězem byl Vladimír Kokolia, ocenění postupně získala řada umělců, kteří dnes patří v Česku k nejuznávanějším. Finálová výstava se v Brně konala naposledy v roce 2008, kdy si cenu odvezl Radim Labuda. Příští rok budou finalisté vystavovat v Národní galerii v Praze.

Cílem Ceny Jindřicha Chalupeckého už podle Lenky Lindaurové není jen oceňování talentů, ale i zpřístupňování umění širokému publiku. „Snažíme se zprostředkovat a zlepšit komunikaci mezi diváky a současným uměním, které je pro mnoho lidí obtížně srozumitelné,“ uvedla Lindaurová.