Hrady a zámky zavírají okenice. Vlézt do nich lze ještě dveřmi

Praha – O víkendu končí nejen měsíc říjen, ale také návštěvnická sezona na většině památek ve správě Národního památkového ústavu. Zájemci tak mají před „zazimováním“ hradů a zámků mnohde poslední možnost prohlédnout si interiéry a také se zúčastnit některých ze speciálně připravovaných akcí.

Cílem podzimního výletu se 27. a 28. října může stát třeba hrad Karlštejn, který do konce měsíce zpřístupnil „třináctou komnatu“ – bývalé apartmá císařovny v Císařském paláci. Mimořádně je o víkendu také přístupná středověká věž na zámku Lemberk v Libereckém kraji. Komu se nebude chtít šplhat za vyhlídkou, může využít poslední možnosti prohlédnout si výstavu fotografií, zachycujících Lemberk v uplynulém desetiletí.

Naposledy navštívit zámeckou výstavu – v tomto případě hraček – bude možné i ve Vizovicích. Součástí nestárnoucího světa hraček jsou také rodinné fotografie z časů posledních majitelů zámku.

Na zámku Velké Březno v Ústeckém kraji se bude bilancovat. Letošní sezonu ukončuje a hodnotí akce s názvem Zavírání okenic. Na zámku v Náchodě v Královéhradeckém kraji naopak o sobotním večeru své dveře otvírají černé paní a jiným strašidlům, která návštěvníky doprovodí při tematických prohlídkách zámeckých komnat.

Straší také na zámku Raduň v Ostravském kraji. Noc duchů a strašidel zde připadá na sobotu, možné je navštívit památku i ve dne a prohlédnout si interiéry dekorované aranžemi z podzimních květů a plodin. Ponocovat se chystají také na Sychrově spolu s Hraběnkou na zabití, nepříjemnou zámeckou nájemnicí.

Více o víkendovém programu hradů a zámků najdete na stránkách Národního památkového ústavu nebo jednotlivých objektů. A i když návštěvnická sezona končí, na návštěvu památek není třeba čekat až do začátku té další. Některé už teď chystají zimní a vánoční prohlídky, třeba zámek Mnichovo Hradiště. Více ve videopozvánce:

Pozvánka kastelána Radovana Chmela na zámek Mnichovo Hradiště (zdroj: ČT24)