Jak se stát roztomilou ženuškou snadno a rychle

Vybrané chování a společenské lekce většinou nepatří mezi nejoblíbenější aktivity dospívajících dívek. Jako by těch starostí v dospívání už nebylo dost, objeví se v životě mladičké Gigi také mladík soupeřící o její ruku… Romantickou komedii Vincenta Minnelliho uvede ČT2 dnes ve 21:45 v rámci cyklu Velikáni filmu.

Příběh děvčete Gigi, které je okolím celý svůj život připravované na „kariéru“ vydržované ženušky, se objevil už v roce 1944 coby novela. Tehdy ji sepsala sedmdesátiletá literátka, Francouzka Colette. Její dílo původně nemělo žádné ambice, přesto se z něj stala nesmírně populární záležitost. 

O pět let později vznikla první filmová adaptace s Daniele Delormenovou v hlavní roli a o další dva roky později se Gigi dočkala i divadelního zpracování od Anity Loosové. Broadwayská inscenace otevřela cestu ke slávě tehdy ještě neznámé herečce Audrey Hepburnové. 

Minnelli svou verzi zpestřil díky muzikálovým číslům. Tato verze byla vytvořena přímo pro film ve specializované produkční skupině společnosti MGM, kterou vedl proslulý producent Arthur Freed. Muzikály této instituce měly vždy nálepku dokonalosti – bohatá výprava i množství hvězd, kolik se v nich prostřídalo, nebo také propracované taneční výstupy zkrátka MGM uměla připravit na jedničku.

Poslední zpracování Gigi z roku 1958 se natáčelo v pařížských exteriérech, v Kalifornii i ve studiích. Úlohu nezkušené okaté dívky ztvárnila Leslie Caronová, v té době už známá díky účinkování ve snímcích Lili, Táta dlouhán či Gaby. Jejího filmového partnera Gastona si „vystřihl“ Louis Jourdan, kterého do Hollywoodu přivedl Afred Hitchcock. 

Vincente Minnelli - Gigi
Zdroj: ČT24/ČT/Warner Bros.

Snímek ve své době získal rekordních devět Oscarů, čímž proměnil všechny své nominace. Herec Maurice Chevalier hrající strýce navíc převzal zvláštního Oscara za „přínos do světa zábavy, trvající déle než padesát let“.

Hrají: L. Caronová, M. Chevalier, L. Jourdan, H. Gingoldová, E. Gaborová, J. Bergerac, I. Jeansová a další. Režie: Vincente Minnelli, 1958

Upoutávka na film Gigi (zdroj: ČT24)