Hradec Králové by chtěl galerii podle Gočára

Hradec Králové - Architekti a radnice v Hradci Králové oprášili osmdesát let starý projekt Josefa Gočára, který se výrazně podílel na urbanistické koncepci města. Ne všechny jeho stavby se ale dočkaly realizace. Městskou galerii za první republiky nepostavili kvůli nesouhlasu majitele banky v sousedství. Vzniknout by ale mohla nyní.

Poslední verzi projektu městské galerie dokončil Gočár (1880-1945) na počátku 30. let. V přípravách se dostal do závěrečné fáze - měl model i nákresy interiérů nebo vytápění. „Podkladů k tomu, abychom ji mohli postavit, máme dost. Existuje prováděcí dokumentace, která je uložena v archivech Národního technického muzea,“ neobává se architekt Jiří Krejčík, že Gočárovi následovníci se nebudou mít při realizaci jeho představy o co opřít.

Nemá strach ani z toho, že by desetiletí starý projekt do Hradce nepasoval. „Je tak minimalistický, tak jednoduchý a tak technicistní, že dobře zapadá do současného vnímání architektury,“ domnívá se. „Myslím, že má šanci přežít mnoho dalších generací, které si z něho budou dál brát inspiraci.“ Gočárova městská galerie měla stát na břehu Labe, těsně vedle muzea, které projektoval jeho učitel, architekt Jan Kotěra.

Vizualizace galerie podle J. Gočára v Hradci Králové
Zdroj: ČT24

„Určitě bychom ji měli postavit. Budeme hledat finance nejenom z vlastních zdrojů, ale i z dotačních příležitostí,“ přislíbil náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich. Náklady ale zatím nikdo přesně nespočítal. Odborníci je odhadují na 200 až 300 milionů korun.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)