V Ostravě není mrtvo, v Ostravě to žije

Ostrava - Zahryzněte se do Ostravy a nechte její genius loci prostoupit všemi chuťovými pohárky, vyzývají organizátoři festivalu Dokud nás smrt nespojí II. Od 30. října po tři dny se pokusí oživit město tak, aby bylo jeho obyvatelům po chuti.

Festival se odehrává v budovách a na místech, která jsou s Ostravou, s jejím geniem loci a historií, neodmyslitelně spojeny. Metafora smrti se objevuje v rovině historické i společenské, naděje však umírá poslední… říkají organizátoři. Záměrem je „oživit“ zásadní ostravská místa uměleckým zážitkem.

Po celou dobu se koná fotografický workshop určen těm, „kteří nemají zájem o zaručeně skvělou výuku, která vás naučí dělat nejkrásnější fotografie“. Zaměřen bude na zanikající ostravské stavby v konfrontaci se současnou výstavbou. Vzniklé snímky budou prezentovány na závěrečném setkání účastníků festivalu v antikvariátu Fiducia.

Obdobné téma - zamyšlení nad výstavbou průmyslových hal - spojuje fotografie Imricha Webera. Prezentace jeho děl Zavakuovaná Ostrava aneb Hypermarkety a my se koná 1. listopadu.

První den začíná také výtvarný happening skupiny Bulldozero Barevný Jindřich. V jeho rámci budou streetartoví umělci na oplocení stejnojmenného dolu vytvářet graffiti s tematikou města Ostravy. Ve středu 31. října se zájemci mohou vydat na procházku nazvanou Zásilky z minulosti a doprovázenou pouličním divadlem a hudbou.

První listopadový den a zároveň poslední den festivalu nabídne dvě akce: kromě zmíněné prezentace Imricha Webera také poznávací zájezd po ostravských i vzdálenějších památkách; součástí je opět divadlo.