Po sto letech na cestě si Prokop zahrál ve stejné vestě

Praha - Po téhle cestě jsem nejspíš dávno šel, už jsem se opil, topil, zapomněl. Ve stejné vestě jsem přeci dávno hrál… zpívá Michal Prokop na svém novém studiovém albu, které má podle něj kořeny v letech šedesátých a zvuk poučený jednadvacátým stoletím. Deska Sto roků na cestě vychází po šesti letech od vydání Poprvé naposledy, ale poslední Prokopovou nahrávkou možná opět není.

Některé písně z nového alba, které Prokop původně plánoval dokončit do léta, zazněly už v srpnu při jeho vystoupení na 25. ročníku festivalu Open Air Trutnov. Sto roků na cestě obsahuje dvanáct skladeb, jejich autory jsou kromě Prokopa také Petr Skoumal a Jan Hrubý. Texty tradičně napsal Pavel Šrut, třemi přispěl také Jan Lacina, Prokopův mladší kolega z televizního pořadu Krásný ztráty.

„K minulé desce mě přiměli Pavel Šrut a moje žena, tentokrát jsem vznik nahrávky inicioval já po přečtení Pavlovy sbírky Už ráno začal večírek,“ prozradil Prokop. Novou desku popisuje jako chvílemi rockově bluesovou, trochu najazzlou, písničkovou i country.

A i když by se v návaznost na předchozí album měla podle něho jmenovat Podruhé naposledy nebo Skutečně naposledy, takové prohlášení zatím odkládá. „Teď na to odpovědět neumím. Buďto to přijde, nebo ne. Je mi šestašedesát, ale takový Leonard Cohen vydal album i v sedmdesáti. Je ale otázka, jestli něco takového jako vydávání desek bude v budoucnu existovat. Pokud v sobě k vydání desky najdu sílu, tak uvidíme,“ neuzavírá si Prokop dalších Sto roků na cestě.

Na desce ho doprovází kapela, se kterou hraje několik posledních let neboli současný Framus Five: Pavel Razím na bicí, Zdeněk Wimpy Tichota na baskytaru, Jan Kolář na klávesy, Jirka Šíma na saxofony, Roman Bobick Kubát na trubku a dva instrumentalisti – kytarista Luboš Andršt a houslista Jan Hrubý. „Na klávesy si přišel zahrát také Petr Skoumal, na hammondky Jan Kořínek a na sbory jsme si pozvali vokalistky Báru Vaculíkovou a Léňu Yellow,“ doplnil Prokop.

Sto roků na cestě vyšlo oficiálně 30. října, odkdy je k dostání na stránkách Michala Prokopa. Od 5. listopadu bude ke koupi i v kamenných a internetových obchodech. Skladby z alba ovšem už zní při Prokopově podzimním truné, které zakončí 19. prosince křest nové desky v pražském Divadle Archa.

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)