Miláček davů Katie Melua uklidní Prahu

Praha - Britská bluesová a folková zpěvačka Katie Melua si poprvé v kariéře zazpívá v Česku. Místem „činu“ se 7. listopadu stane Kongresové centrum v hlavním městě. Osmadvacetiletá tmavovláska zde představí poslední desku Secret Symphony a zároveň předvede, proč má královna Alžběta II. v oblibě právě ji.

Téměř dva miliony prodaných kopií během šesti měsíců už samy o sobě svědčí o tom, že britská písničkářka s gruzínskými kořeny zaujala nejen svým pohledným obličejem. Její nahrávky zpravidla útočí na nejvyšší příčky v hitparádách a v pouhých dvaadvaceti se stala nejúspěšnější ženskou interpretkou v Evropě.

Katie spolupracuje s věhlasnými producenty, na pódiu se objevila po boku věhlasných Queen nebo zapěla k večeři královské rodině v Buckinghamském paláci. Její vystoupení několik stovek metrů pod mořskou hladinou už tedy snad nikoho nepřekvapí. Melua má na kontě pět alb, díky nimž je respektovanou hudebnicí napříč světadíly. A bonus? Drží si druhé místo v žebříčku nejbohatších interpretů do třiceti let.

Cestu ke slávě si však musela vyšlapat sama. První roky života trávila s prarodiči v Gruzii. V pozdějším věku ji nikdo rozhodně nešetřil - celý den třeba musela nosit kbelíky s vodou do pátého patra, aby její rodina vůbec měla vodu. „Když nyní pobývám v luxusních hotelech, často na tyhle časy vzpomínám,“ nechala se slyšet.

Její jemná, uklidňující hudba s podmanivým, až medovým hlasem může být náplastí za nelehké časy, jimiž si musela projít.