Smutný i něžný Modigliani podle Lucie Bílé

Praha - Lucie Bílá tento týden představila nové album Modi, které natočila s Petrem Maláskem a jeho kapelou. Doprovází ji i na koncertech. Po mnoha letech tak přerušila spolupráci s tvůrčí dvojicí Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

Čtrnáctinásobná vítězka ankety Český slavík nazpívala vážné až baladické, šansonově laděné album. Sama říká: „Nejsem člověk, kterej by se chtěl jenom smát, někdy chci taky brečet, ale hlavně nechci nudit!“ Desku vydala společnost Supraphon.

„Modi je písnička o malíři Modiglianim, který měl krátký a hodně pohnutý život a jeho těhotná partnerka po jeho smrti spáchala sebevraždu. Je to její zpověď – těžká a hluboká, zároveň krásná a něžná,“ osvětluje šestačtyřicetiletá zpěvačka název desky.

Sbírku dvanácti songů připravovala Bílá s Petrem Maláskem téměř dva roky. Vedle jedné Maláskovy skladby na desce najdete melodie Reného Rypara a Dalibora Cidlinského, dvakrát se do zpěvaččina naturelu a nálady strefil Radoslav Banga. Texty Václava Kopty, Tomáše Belka a Gipsyho Bangy doplňují devět básní z pozůstalosti Pavla Vrby.

Petr Malásek, Marta Kubišová, Lucie Bílá a Václav Neckář křtí novou desku
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Předchozí řadovou desku Woman, na které se podíleli Osvaldová a Soukup, vydala zpěvačka v roce 2007, poté spolupracovala s Maláskem na úspěšném titulu Bílé Vánoce, za jehož prodej obdržela multiplatinovou desku.

Letos v dubnu se Bílá v Hudebním divadle Karlín v Praze rozloučila s muzikálem Carmen. Jedním z důvodů je angažování Bílé v roli Amneris v české verzi muzikálu Aida autorů Eltona Johna a Tima Rice, jehož premiéra se uskutečnila v karlínském divadle v říjnu. Turné Bílé Vánoce začíná 28. listopadu.