Röselova koncepce směřování Národní galerie je nepřijatelná

Praha – Ředitel Národní galerie v Praze Vladimír Rösel dostal zpátky na stůl koncepci o dalším chodu zmíněné kulturní instituce. Komise ministryně kultury totiž tvrdí, že v materiálu, jenž měl být zásadní pro další směřování, chybí ideové a strategické cíle.

Oficiální výstup posudkové komise však není ani po třech týdnech k nahlédnutí. Ve výtvarných kuloárech se před jejím zasedáním vznášela myšlenka, zdali Rösela přímo neodvolá. Jak se zdá, k tomuto výsledku rada nedošla, pouze konstatovala, že Koncepce rozvoje NG na léta 2013–2018 nepovažuje za materiál, jenž by naplnil záruku poslání galerie. 

Výbor Röselovi doporučil, aby svou nepovedenou vizi co nejdříve přepracoval. Vyjádřila také znepokojení nad „nepodařenou organizací“ výběrového řízení na ředitele Sbírky moderního a současného umění a hlavního kurátora výstav současného umění. 

Ministryně kultury Alena Hanáková má za sebou ostře sledovanou kauzu ohledně odvolání ředitele Národního divadla a v současné vládní nejistotě tedy není jisté, zdali by se rozhodla Rösela vyměnit. Po fiasku v konkurzu na vedoucí pozici Veletžního paláce se navíc zdá, že NG není pro odborníky tak přitažlivou a váženou institucí, jak se čekalo – přihlásili se totiž jen čtyři zájemci a podmínky splnili jen dva z nich. 

Kandidátkou na pozici hlavního kurátora je pouze Noemi Smolíková. Komise, která se bude výběrem osob na obě místa zabývat, zasedne v pondělí. V komisi jsou tři ředitelé regionálních galerií, náměstek ředitele NG Nikolaj Savický a historik umění Lubomír Slavíček.