Danielle de Nieseová v Praze odzpívá „ambiciózní koncert“

Praha – Jakmile dovršila osmnácti let, stala se pěvkyně Danielle de Nieseová nejmladší sólistkou Metropolitní opery v New Yorku. V sobotu 3. listopadu zařadila do svého koncertního programu i Národní divadlo v hlavním městě. Před českým publikem vystoupí již podruhé za doprovodu Pražské komorní filharmonie.

Zazní ukázky z tvorby Händela, Mozarta, Donizettiho, Rossiniho i v tuzemsku méně známého brazilského skladatele Heitora Villa-Lobose. Některé árie nebyly na českých pódiích ještě interpretovány, nebo budou uvedeny po dlouhé době. Danielle si připravila široký výtah ze svého repertoáru – od baroka, klasicismu, romantismu až pod hudbu začátku 20. století. 

Danielle de Nieseová sice pochází z Ameriky, v jejích žilách však koluje australsko-srílanská krev. Slávy se dočkala s rolí Kleopatry v Händelově díle Caesar na britském festivalu v Glyndebourne a v Kristových letech dosáhla na pozici prestižní a nejmladší sólistky vyhlášené newyorské Metropolitní opery. Není divu, studovala totiž u slavné Kiri Te Kanawové, která své kvality předvede 21. září příštího roku v Obecním domě.

„Tento koncert, který se uskuteční zítra v Praze, považuji za nejambicióznější koncertní program, jaký jsem kdy absolvovala. Promyslela jsem vše jak z uměleckého hlediska, tak z hlediska image i výtvarného. Ladila jsem k programu i šaty, šperky,“ přiznala pěvkyně, a zároveň tak dala najevo, že místní vystoupení nebere jen jako jedno z mnoha. 

V současnosti tráví čas studováním opery Rusalka od Antonína Dvořáka. Nechala se slyšet, že skladatele respektuje pro jeho citlivost, jakou do Rusalky vložil, oduševnělost a romantický tón.