Moje synagoga je v Praze

Praha - Zájem o Prahu ve významném newyorském kreslíři Marku Podwalovi probudila kniha Elie Wiesela Golem, kterou ilustroval na konci sedmdesátých let. Poprvé do Prahy přijel roku 1996 a od té doby ji navštěvuje velmi často. Česká televize dnes, v neděli 4. listopadu od 15:55, uvede v rámci pořadu Cesty víry na ČT2 jeho portrét pod názvem Moje synagoga je v Praze.

„Když slyším o Praze v New Yorku, tak si přeji tu být, i když se sem vracím prakticky každý měsíc. Když slyším, že někdo jede do Prahy na návštěvu, tak chci jet s ním,“ vyznává svou lásku Mark Podwal.

Brzy navázal spolupráci s českými židovskými institucemi a organizacemi. Věnuje se zejména historii židovské kultury, legendám a tradicím. V českém jazyce vyšla jeho kniha pro děti Stavěno anděly – Příběh Staronové synagogy.

V Praze probíhá do 11. listopadu výstava Židovská magie v díle Marka Podwala, která představuje výběr jeho kreseb a kvašů. Inspirace vychází z mystických představ kabaly a židovské magie o uspořádání vesmíru, z barvitých příběhů a legend Talmudu, ale i z každodenního života jako světa modlitby, oslav šabatu a židovských svátků.

V březnu roku 2012 se po více než 200 letech ve Staronové synagoze uskutečnila instalace synagogálních textilií, jejichž je autorem. Pořad Cesty víry nyní připravil Portrét významného newyorského umělce a lékaře.

Rozhovor s Markem Podwalem (zdroj: ČT24)