Paříž se tento měsíc stane metropolí fotografie

Paříž - Paříž se v polovině listopadu stane světovou metropolí fotografie. Kromě tradičního veletrhu Paris Photo uspořádá 80 výstav i aukce včetně dražby 65 aktů proslulé agentury Magnum Photos. Mezi draženými autory bude podle agentury AFP i Josef Koudelka. Podle webových stránek aukční síně budou mezi dalšími nabízenými fotografiemi také dvě fotografie Josefa Sudka z cyklu Labyrinty a jedno dílo Jaroslava Rösslera.

Dražbu fotografií uspořádá aukční síň Sotheby's 16. listopadu. Kromě českých autorů budou k mání díla světových fotografů od Henriho Cartiera-Bressona po Helmuta Newtona.

Jenom dražba fotografií z Magnum Photos by měla vynést mezi 100 000 a 200 000 eury (zhruba 2,5 až 5 milionů korun) a výtěžek má připadnout nadaci fotografické agentury, která letos slaví 65 let existence.

V aukční síni Christie's bude do souběžně konané dražby nabídnut stříbrný tisk od Mana Raye z roku 1929 „Primat de la matiere sur la pensée“ (Převaha hmoty nad duchem). Očekává se, že se vydraží za 180 000 až 200 000 eur.