Haškův pomník bude v Lipnici

Lipnice nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - Nejpozději do konce roku by měl sochař Radomír Dvořák dokončit hlavní práce na žulovém pomníku spisovatele Jaroslava Haška v Lipnici na Sázavou. Pomník vysoký 2,65 metru a vážící 18 tun bude umístěn pod hradem Lipnice ve volné krajině poblíž křižovatky silnic z Lipnice na Dolní Město a Světlou nad Sázavou.

„Termín odhalení památníku naplánovaný na 27. duben, kdy si budou na Lipnici připomínat 130. výročí Haškova narození, rozhodně není ohrožen,“ řekl Dvořák.

Netradiční pomník bude podobný kamenné skládačce. Bude z osmi žulových kvádrů. Do vnitřních hladkých ploch bude v deseti jazycích vytesán citát ze Švejka.

  • Detail pomníku Jaroslava Haška zdroj: ČTK
  • Hlavu k pomníku českého spisovatele Jaroslava Haška vytváří z lipnické žuly akademický sochař Radomír Dvořák zdroj: ČTK

Monument s Haškovou podobou ponese název Hlava XXII podle slavného protiválečného románu amerického spisovatele Josepha Hellera. Literární kritici prý Hellera po vydání románu upozornili na to, že se dostal blízko ke Švejkovi. „V pokračování Hlavy XXII, románu Zavíráme, pak Heller nechal svého hrdinu se Švejkem debatovat,“ vysvětlil souvislosti Dvořák.

Život a dílo Jaroslava Haška (1883 až 1923) neinspirují Dvořáka poprvé. V zatopených lomech u Lipnice vytvořil triptych Národní památník odposlechu. Dvořák je také autorem pamětní desky na světelském vlakovém nádraží, která připomíná příjezd spisovatele a jeho přítele Jaroslava Panušky v roce 1921.

Hašek v Lipnici nad Sázavou strávil poslední část života. V hostinci U České koruny napsal tři ze čtyř dílů svého proslulého románu Osudy dobrého vojáka Švejka. Na lipnickém hřbitově je spisovatel pohřben, v obci je také Haškovo muzeum.