Škvoreckého cena je ženská: Pro Tučkovou za Žítkovské bohyně

Praha - Nejlepší českou beletrii napsala loni Kateřina Tučková, usoudila porota Ceny Josefa Škvoreckého. Šestou vítězkou tohoto literárního ocenění se mladá autorka stala za svůj román Žítkovské bohyně.

Tučková byla jedinou ženou v širším výběru. Do finále soutěže se spolu s ní dostali ještě Michal Ajvaz (Lucemburská zahrada - Kniha roku podle Magnesie litery), Vladimír Mikeš (Škodlivý prostor), Petr Šabach (Máslem dolů) a Marek Šindelka (Zůstaňte s námi).

Román Kateřiny Tučkové pojednává o rodu žen z Bílých Karpat, kterým se díky jejich léčitelským schopnostem říkalo bohyně. Jejich tajemství i osudy rozplétá nejmladší z nich, etnoložka Dora. „Pátrání po osudech léčitelek-zaříkávaček probíhá jako v detektivce, ale velice nezvyklé detektivce. Součástí textu jsou fiktivní i autentické dokumenty z archivů StB i záznamy z psychiatrických léčeben. Malé folklorní dějiny se zde dostávají do velkého historického kontextu,“ doplnil stručnou anotaci předseda poroty, literární vědec Vladimír Karfík.

„Nebývá u nás zvykem, že by se tak rozsáhlá próza držela na nejvyšších příčkách žebříčků nejprodávanějších knih,“ podotkl ještě k próze. Kateřina Tučková byla na Cenu Josefa Škvoreckého nominována už za svůj první román Vyhnání Gerty Schnirch.

Vydáno pod