Robbie Williams se snaží. Ale málo

Robbie Williams byl král, byl zkrátka boží. Rozverný úsměv, rozcuch zlobivého kluka a k tomu navíc pohádkový příběh o tom, jak ho v jeho základní chlapecké kapele Take That všichni přehlíželi, až nakonec celému světu ukázal. Novopečený taťka vypuští novinku Take The Crown a i když celkem ujde, úplný zázrak to bohužel není.

Na devátou studiovku někdejšího miláčka pódií se čekalo jak na smilování. Robbie měl všechny kvality, aby se stal celosvětovou popovou star - chytlavé písničky, neobyčejný hlas, skvělé nápady a velkou dávku exhibicionismu, která z něj na koncertech dělala vynikajícího showmana. Jenže po výborné nahrávce Escapology skákal z bláta do louže.

Desky Intensive Care, Rudebox i Reality Killed The Video Star nabídly každá sotva dva tři zábavné songy. Nuda a plytkost. Williamsovo kouzlo tenkrát vyprchalo a fanynky po celém světě ronily slzy, kde že je ten starý dobrý rošťák. Pak ale přišel skvělý comeback s Take That a jejich výborný Progress, jímž popřeli názory, že už jsou na odpis. Take The Crown vydává zpěvák jako první sólovku následující po úspěšném probuzení s chlapeckou kapelou, a tak není divu, že se od ní očekává víc.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)

Po vložení placky do přehrávače ale posluchač trošku ztuhne. Uvítají ho totiž „osmdesátkové“ klávesové linky, ve kterých se naposledy vyžíval tak leda Michal David. Be A Boy je vážně zvláštní otvírák a nezachrání ho ani sexy saxofon. Sem tam se do písniček zastaralý diskotékový zvuk ještě vloudí, čímž album shazuje na úroveň pravěku. Občas se zase Robbie pasuje na chorálového zpěváka ztrácejícího se v honosných popěvcích, ale klid. Netrvá to celou třičtvrtě hodinu.

Singl Candy je zkrátka Williamsův majstrštyk. Zobrazuje ho v takové podobě, jak ho mají všichni rádi a v níž by se měl snažit zůstat. Tuhle lahůdku lze z uší dostat jen těžko, navíc ji doplňuje skvělý klip, v němž se zpěvák převtělil do role strážného anděla. Na paty se jí lepí svižná a zastřená Hey Wow Yeah Yeah nebo Not Like The Others. Takhle, přesně takhle mělo znít celé album!

Robbie Williams - Take The Crown
Zdroj: ČT24/Robbie Williams

Osmatřicetiletý držitel BRIT Awards se ale v ostatních kouscích sám shazuje zbytečně primitivními melodiemi, které jsou fajn tak leda v půl třetí ráno po několika láhvích vína, kdy do člověka vstoupí sentimentalita. Přitom v konečné baladě se zpěvačkou Lissie dokazuje, že mu stačí jen čistá kytara a všechno může být jinak.

Po všech prohrách přišel Robbie s deskou, jež předznamenává opravdový hitový „comeback“. Ale právě ve slově „předznamenává“ je problém, protože zpěvák dávno nestojí na začátku kariéry. Nejde o kardinálně brakovou záležitost, ale fanouškům se z Take The Crown úžasem kolena asi dvakrát nepodlomí.

Robbie se nyní chystá na evropské turné. Vystoupí celkem v sedmnácti zemích, avšak Česko opět mine. Nejbližsí destinací bude pro české fanoušky sousední Vídeň.

Robbie Williams - Take The Crown

Playlist: Be A Boy, Gospel, Candy, Different, Shit On The Radio, All That I Want, Hunting For You, Into The Silence, Hey Wow Yeah Yeah, Not Like The Others, Losers

Universal, 5. 11. 2012, 43:46

Vydáno pod