V Mahenově divadle se svítí už 130 let

Brno - Poslední říjnový den 1882 byl uložen závěrečný kámen Mahenova divadla, jehož součástí je i Edisonova žárovka. Brněnská divadelní budova byla totiž prvním plně elektrifikovaným divadlem v Evropě. Není tedy divu, že oslavy 130 let otevření bude dnes slavit za večerního osvětlení.

Podoba Brna se v druhé polovině 19. století začala zásadně měnit a do této změny zapadla představa reprezentativní divadelní budovy. „Divadlo bylo v 19. století chápáno jako základní znak kultury a vzdělanosti. V roce 1870 došlo k požáru staršího brněnského divadla v sousedství Reduty na Zelném trhu, pak bylo postavěno dřevěné, prozatimní, a poté, co se podařilo shromáždit dostatek finančních prostředků, se začalo s novostavbou,“ uvedl k začátcím Mahenova divadla historik umění Aleš Filip.

Nové divadlo vzešlo z iniciativy městské rady a zvláště starosty Gustava Winterhollera. Stavba byla zahájena 18. července 1881 a 31. října 1882 se konalo slavnostní uložení závěrečného kamene, takže včetně projekčních prací trvala pouhých 18 měsíců. Architektonický návrh zpracovali Ferdinand Fellner ml. a Herman Helmer, kteří měli bohaté zkušenosti s projektováním divadelních budov po celé Evropě. Stavitel byl Josef Arnold za řízení vídeňského architekta Josefa Nebehostenyho.

Projekt divadla ovlivnily tragédie, k nimž došlo v roce 1881, tedy v době začátku stavby brněnské scény, v Evropě. Velké požáry divadel ve Francii, ve Vídni a také Národního divadla v Praze se promítly do nového rakouského stavebního zákona a vedly k některým zásadním úpravám i u Mahenova divadla.

Rozhodlo se, že divadlo bude elektrifikováno, a to přesto, že elektřina tehdy v Brně zavedena nebyla. Elektrifikaci provedla pařížská Société électrique Edison, kterou vyhlédl brněnský starosta Gustav Winterholler na světové výstavě v Paříži. Nejen kvůli žárovkám, ale i třeba kvůli kovové oponě, rozdělující jeviště a hlediště v případě požáru, a dalším technickým vylepšením bylo divadlo po dokončení obdivováno. 

  • Mahenovo divadlo na staré pohlednici zdroj: Národní divadlo Brno
  • Mahenovo divadlo na archivním snímku zdroj: Národní divadlo Brno

Nová budova sloužila městskému německému divadlo až do roku 1918. „Poté došlo k velmi složitým jednáním, v pondělí a úterý se tu hrálo německy, ostatní dny česky. Tehdy tu působil daramturg Jiří Mahen,“ popsal stručně historii divadla Aleš Filip. Od roku 1945 je české, Mahenovo jméno nese od poloviny 60. let.

130. narozeniny slaví Mahenovo divadlo dnes od 16:00 do 18:00. Návštěvníci se prý mohou těšit na kostýmované výstupy, prohlídku budovy a neopakovatelnou atmosféru, protože se přenesou do roku 1882.

Rozhovor s historikem Alešem Filipem (zdroj: ČT24)