Česká televize se na Vánoce pěkně vybarví

Bílé Vánoce? Zapomeňte na ně tenhle rok, alespoň na obrazovce České televize. O svátcích se rozhodla přiznat barvy a vybarvit se podle jednoho každého diváka. Vánoční a silvestrovský program tedy bude opět pestrý, aby si každý našel to svoje.

Letošní motto „Vánoce ve vašich barvách“ platí pro program od 20. prosince do 1. ledna, připomínat se ale začne pomalu už od začátku prosince. Sváteční nadílka se samozřejmě týká především Jedničky a Dvojky. „První program je rodinný a pohádkový a snaží se držet rodinu pohromadě, nabízet co nejvíc pro děti, pro ty, pro něž jsou Vánoce i svým způsobem svátkem televizním. Na ČT2 jsme chtěli ukázat velké lidské osudy,“ představil v kostce nabídku ředitel programových okruhů Milan Fridrich. 

Česká televize chce být letos ještě pohádkovější, do svátečního programu proto nachystala 58 pohádek - o deset víc než loni. Když jsme u těch statistik, není na škodu upozornit, že (tím pádem) vzrostl i počet pohádkových postav. Žebříček výskytu vedou čerti - těch bude 62. S mírnou ztrátou následují králové (43) a andělé (40), princové oproti loňsku ztratili početní převahu a je jich jen o jednoho více než princezen - 33 ku 32. „Zvýšili jsme také počet zlodějů a loupežníků, těch bude dvacet, dvakrát víc než loni. Jediný parametr, kde jsme se zhoršili, jsou vodníci,“ přiznal generální ředitel ČT Petr Dvořák.

O letošních barevných Vánocích zdůrazňuje také číslo tři - tolik je totiž původních celovečerních pohádek, které ČT uvede v premiéře. Jako první je na mikulášské s ČT budou moci vidět už 4. prosince děti z dětských domovů.

Upoutávka: Pohádkové premiéry (zdroj: ČT24)

Na Štědrý den připadá klasická pohádka obohacená o lovestory Dvanáct měsíčků, v níž uvidíte mimo jiné Radoslava Brzobohatého v jeho poslední filmové roli. Zlou macechu si s gustem zahrála Veronika Žilková. Na Boží hod se diváci seznámí se Šťastným smolařem. "Kdo má ode mě rád Anděla Páně, tomu v poetice a humoru sedne i Šťastný smolař," domnívá se režisér Jiří Strach. Se zmiňovanou úspěšnou pohádkou, kterou ČT pravidelně o Vánocích reprízuje, má komediální pohádka o kominíkovi, jemuž se paradoxně na paty nalepila smůla, společného Ivana Trojana. Ten si zde zahrál chorobného lháře.

A nakonec se můžete v neděli před Silvestrem těšit na pohádkový příběh O pokladech, které nebývají vždycky tam, kde by je člověk hledal. „Výpravná, zábavná a milá, to jsou hlavní důvody, proč by se vám měla líbit,“ říká o pohádce Vít Karas, režisér loňské štědrovečerní pohádky Micimutr (scenář k oběma napsala Irena Dousková). Tu letos diváci najdou v balíčku „vánoční klasika“, kterým ČT připomíná 60 let české pohádkové tradice. Je v něm nejmladším zástupcem, tím nejstarším je Fričovo zpracování příběhu o soli nad zlato - Byl jednou jeden král z roku 1954.

Upoutávka: Vánoční klasika na ČT (zdroj: ČT24)

Kromě tří premiérových pohádek odvysílá ČT během svátků přibližně dalších 120 pohádek a rodinných filmů. Šest snímků v televizní premiéře: Z pohádkových Saxánu a Lexikon kouzel a Karlíka a továrnu na čokoládu; ze zahraničních oscarovou Královu řeč, francouzskou Profesionální manželku s Catherine Deneuveovou v hlavní roli a americký romantický film Nezapomeň na mě. Na Nový rok se bude promítat Občanský průkaz Ondřeje Trojana. „Vnímáme ho při výročí dvaceti let České republiky jako vhodný film pro uvedení v tento den,“ podotkl Petr Dvořák ke snímku odehrávajícímu se v době reálného socialismu. 

Upoutávka: Filmy v televizní premiéře (zdroj: ČT24)

A míříme na Dvojku, která se rozhodla diváky přitáhnout dokumentárními lahůdkami. Zaměřila se přitom na silné osudy. K takovým určitě patří osud žokeje Josefa Váni a gymnastky Věry Čáslavské, jejichž životy letos v kinech rekapitulovaly snímky Váňa a Věra 68. Filmová epopej Domov je zamyšlením nad osudem naší Země - stovky míst na planetě v ní zachycuje Francouz Yann Arthus-Bertrand z perspektivy horkovzdušného balonu.

Upoutávka: Dokumenty ve vánočním programu ČT (zdroj: ČT24)

Silné životní příběhy vyprávějí i dva velkofilmy s náboženskou tematikou - Desatero přikázání o Mojžíšově vzpouře proti faraónovi a vládcům Egypta i životopisný film Matka Tereza. ČT neopomine ani jiné pořady připomínající náboženský rozměr Vánoc - přenášet bude například půlnoční mši, tentokrát z pražského kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, či požehnání Urbi et Orbi z Vatikánu.

Upoutávka: Náboženské pořady na vánoční ČT (zdroj: ČT24)

Hudbymilovní diváci ocení ve svátečním programu výroční koncerty osobností české (československé) hudební scény - Michala Horáčka, Marty Kubišové, skupiny Olympic, Petry Janů a Miro Žbirky. První z nich odvysílá ČT už 1. prosince. Hudební nabídka je ale mnohem širší, mimo jiné jsou její už tradiční součástí Adventní koncerty, díky nimž můžete každou adventní neděli při poslechu dobré hudby přispět na dobrou věc. A než přejdeme k Silvestru, je třeba vzhledem k letošním nemilým předpovědím upozornit také na přenos benefičního Koncertu proti konci světa kapely The Tap Tap.

Upoutávka: Výroční koncerty ve svátečním programu (zdroj: ČT24)

Ať už to dopadne jakkoli, konec roku plánuje ČT veselý. Pobavit chce finálovým tancem ve StarDance den před Štědrým dnem, Veselými vánočními (pří)hodami, v nichž se o zábavu postarají spolu s Miroslavem Donutilem i zástupci české výpravy na olympiádu v Londýně, a nouze o legraci nebude ani v Trapasech, hraných příbězích na náměty diváků.

Upoutávka: Vánoční zábava na ČT (zdroj: ČT24)

A přímo na Silvestra? Volit lze opět mezi klasickou televizní zábavou na Jedničce a humorem i na ostří nože na Dvojce. "Na ČT1 bude silvestrovský program premiérový, chystají se speciály Zázraků přírody nebo Všechnopárty a také show s Terezou Kostkovou. Na ČT2 třeba Trapný večer Dejvického divadla nebo alternativní Neshow," vyjmenoval některé tipy Milan Fridrich. Pro odlišnost pojetí silvestrovského veselí ještě dva příklady: Nezničitelný Vladimír Menšík na programu prvním a hra Ivánku, kamáráde na programu druhém.  

Hezké Vánoce ve vašich barvách!