FAMUfest: Každý je noirovým hrdinou

Praha - FAMUfest, festival studentů pražské FAMU, se letos ponese v duchu filmů noir. Bude se na něm promítat soutěžně i nesoutěžně, teoretizovat a také koncertovat. Filmové mládí přijede navíc podpořit americký režisér Wes Anderson.

Téma letošního ročníku - tedy noir - si studenti nevybrali proto, že by většina představovaných snímků spadala do tohoto žánru, ale proto, že ve famácích podle pořadatelů dříme noirový hrdina, který vše sleduje. Vlastně nejen ve famácích.

"Noir není jen filmový žánr," vyysvětlují totiž, "noir je také situace kolem nás, to, jak žijeme. Je to jak kritika, tak oslava dění. Noir je tenká hranice mezi dobrem a zlem v každém z nás. Noir je sex, je to emancipace, syrovost reálného života. Zároveň mapuje svým kritickým okem všechny aspekty společnosti od emocionálních po čistě pragmatické. Noir v každém z nás obsahuje určité prvky celku, drobné střípky, které dohromady vytváří obraz toho, v čem žijeme."

A v tomto smyslu je „noir“ i jinak nenoirový dokument umělecké skupiny Ztohoven Občan K., který 15. listopadu festival zahájí. Výběr na něj padl podle ředitele festivalu Štefana Cimy proto, že „stejně jako FAMUfest hledá základní principy identity člověka v dnešní společnosti“.

Občan K. samozřejmě není snímkem soutěžním, o ceny v několika kategoriích se utká na sto filmů studentů FAMU, dvacet jich pak bude uvedeno mimo soutěž. V porotě ale nezasedne hlavní host festivalu - americký režisér Wes Anderson. Filmař, který má na kontě animovaného Fantastického pana Lišáka či komediálně laděné snímky Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou anebo Až vyjde měsíc, by neměl chybět už na zahájení. Ještě předtím, ve 13:00, uspořádá masterclass, které se účasní i velvyslanec USA Norman Eisen.

Wes Anderson v bílém vyhlíží FAMUfest Noir
Zdroj: ISIFA/All Access/MediaPunch Inc/Sven Hoogerhuis

S novým ročníkem je spojeno několi novinek - v sekci FAMU Friendship budou mít návštěvníci poprvé možnost zhlédnout tvorbu zahraničních škol z Kanady, Rakouska, Dánska či Německa. Nově je program také rozšířen o workshop pro neslyšící - konat se budou ale i další workshopy, například pro mladé zájemce o film - a FAMUfest Noir Pitching Session. Prezentaci rozpracovaných projektů můžete na webu ČT24 sledovat v přímém přenosu - 16. listopadu od 18:00.

„Pro mě nejčastější rys většiny filmů, co jsem zatím viděl, je to, že jsou na můj vkus moc při zdi. Od nastupující generace bych čekal větší fantazii, větší odvahu ve formě i v tématech,“ kritizuje a zároveň vyzývá hudebník, skladatel filmové muziky a porotce Jan P. Muchow.

Mimofilmová nabídka zahrnuje výstavu studentů katedry fotografie a večerní koncerty. Hlavním stanem FAMUfestu Noir bude až do 17. listopadu Nová scéna pražského Národního divadla.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)