Umění pro Konto Bariéry proti bariérám

Praha - V předvánočním čase se tradičně uskuteční aukční salon výtvarníků pro Konto Bariéry. Letošní, jedenáctý ročník bude rekordní v počtu výtvarníků, kteří své obrazy a plastiky do aukce věnovali. Celkem se jich nashromáždilo 436 od 383 autorů, mimo jiné od Adolfa Borna, Olbrama Zoubka, Adrieny Šimotové, Zdeňka Sýkory či třeba Jiřího Anderleho. Výstava dražených děl začíná v Křížové chodbě Karolina, aukce se odehraje 9. prosince.

Zúčastnit se jí může každý, nejnižší vyvolávací cena je stanovena na 700 korun, nejvyšší na 150 tisíc korun. Ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků připomíná, že lidé se mohou přijít na dražbu jen podívat, nemusí dražit, ale jen si třeba prohlédnout výstavu. „Mám ráda přeplněné stěny starobylé Křížové chodby, kde jsou vedle sebe díla, která byste na žádné výstavě dohromady neviděli,“ říká.

„Výtvarníci si už na náš salon zvykli a jednou za dva roky věnují svá díla proto, aby jejich aukce přinesla studentům s různým druhem zdravotního postižení lepší úroveň vzdělání, a tím i lepší šance v životě,“ přibližuje výjimečnost aukce.

Malíř Michail Ščigol: „Daruji obrazy na Konto Bariéry už po jedenácté a pokaždé jsem naprosto ohromen velkorysostí umělců v české zemi. Když někdo věnuje obraz, je to jako když věnuje své srdce.“

Výtěžek tradičně poputuje na Stipendium Bariéry, fond zřízený Kontem Bariéry v roce 2000. Je určen pro středoškoláky a vysokoškoláky z řad těžce zdravotně handicapovaných studentů. Středoškolákům a vysokoškolákům se vyplácí měsíční příspěvek tisíc až 4 tisíce korun na jejich konto; není podmíněn studijními výsledky, ale je chápán jako sociální podpora. Pro mnohé studenty je rozhodující. Podle ředitelky Konta Bariéry znamená studium pro vozíčkáře třeba denně jezdit autem nebo mít asistenta.