Costa Book Awards: Poprvé i komiks může mít cenu

Londýn - Nejen klasické knihy, ale i komiksy byly vybrány do nominací na prestižní britskou literární cenu Costa. Navrženy na ní byly vůbec poprvé, do užšího výběru se dostaly v kategoriích románů a životopisů. „Komiksové romány nejsou jen fantasy a superhrdinové, mohou být přístupnější i novým čtenářům,“ okomentoval toto prvenství jeden z nominovaných Joff Winterhart.

Grafický román Days of the Bagnold Summer od Joffa Winterharta byl vybrán společně s tradičními romány Bring Up the Bodies od Hilary Mantelové, která za svou historickou prózu již letos získala Man Bookerovu cenu, Life! Death! Prizes! od Stephena Maye a s The Heart Broke In od Jamese Meeka. „Je to docela děsivé soutěžit s Hilary Mantelovou,“ poznamenal Winterhart.

Jeho kniha prý není románem v konvenčním smyslu. „Snažil jsem se o nenápadný, minimalistický způsob vyprávění, které je založeno především na postavách,“ řekl Winterhart o líčení vztahu dvaapadesátileté knihovnice a jejího šestnáctiletého syna a heavymetalového fanouška, které je podle porotců ceny „legrační, smutné, jímavé a originální“.

Komiks uspěl také v nominacích kategorie životopisů. Kniha Dotter of her Father's Eyes je dílem Bryana Talbota, zakladatele románu v obrazech, a jeho ženy Mary. Dává do protikladu příběh dcery slavného spisovatele Jamese Joyce, která chtěla být tanečnicí a skončila v ústavu pro choromyslné, a dcery známého joyceovského literárního vědce Jamese Athertona. Porota ocenila „mimořádně originální komiksové paměti, které velmi imaginativně propojují oba životy“.

Ceny Costa (původně Whitbreadova cena) se udělují od roku 1971 autorům, kteří žijí v Británii a Irsku. Autoři nejlepšího románu, knihy poezie, prvotiny, biografie a dětské knihy letošního ročníku budou vyhlášeni 2. ledna. 29. ledna pak bude oznámen celkový vítěz napříč kategoriemi.