Středy na AVU: Politiky a limity svobodných kurátorských záměrů

Středy na AVU, dlouhodobý přednáškový cyklus Akademie výtvarného umění v Praze pro veřejnost, jsou v tomto zimním semestru věnovány kurátorství. 9. ledna jste mohli v přímém přenosu na webu ČT24 sledovat přednášku Zuzany Bartošové Politiky a limity svobodných kurátorských záměrů. Záznam závěrečného příspěvku tohoto semestru je k dispozici v tomto článku.

Anotace: Ohlédnutí za výstavami slovenské historičky umění Zuzany Bartošové, které realizovala v období 70. a 80. let buď jako kurátorka Slovenské nárdné galerie (SNG) v Bratislavě, nebo v rámci neoficiální slovenské a české výtvarné scény. Nechybí přesah do období po roce 1989, kdy se vyrovnávala se situací modelovanou tržním mechanismem (jako první porevoluční ředitelka SNG nebo kurátorka velké soukromé sbírky), ale kdy si ponechala dvojitou identitu získanou v období tzv. normalizace. Přednáška a následná diskuze se mj. zaměřuje na otázku, čím byla situace na Slovensku v 70. a 80. letech v oblasti kurátorství jiná než u nás.

Středy na AVU - Zuzana Bartošová: Politiky a limity svobodných kurátorských záměrů (zdroj: ČT24)

Kde a kdy: Aula Akademie výtvarných umění v Praze (3. patro), U Akademie 4, Praha 7; vždy od 18:00. Pořádá VVP AVU. Moderují: Ondřej Chrobák a Terezie Nekvindová.

Záznamy všech dosavadních přenosů z cyklu Středy na AVU najdete na následujícím odkazu: