Díky za zbytky Ivana Pinkavy

Že se postupně stal Ivan Pinkava tak trochu exportním artiklem české fotografie se léta ví a s chutí také sledujeme jeho světová putování. Připomeňme si jeho prezentace v Kodani, Paříži, Virginii a Moskvě, společné výstavy s jeho účastí pak v Athénách, Bologni, Tokiu, Bonnu či Berlíně. Tato výstava, mimo jiné jedna z mála samostatných fotografických výstav v posledních letech v západním světě, je velká svým významem. Přináší přes šedesát fotografií, z toho 25 velkoformátových, v zajímavě členitých a barevně příjemných výstavních prostorách. Navíc je také zajímavá umístěním, v kampu univerzity, přímo v důležitém uměleckém bodě Spojených států.

Výstavní prostory, Katzen Museum, patří jedné z nejbohatších amerických univerzit, konkrétně American University a jsou zaměřeny na současné americké umění. Pinkavova výstava pak byla součástí již třetího ročníku velkého mezinárodního fotofestivalu. Jinak je zde zvykem, že výstavy jsou realizovány v seriích, vždy po pěti a jsou také najednou zahajovány. Bývá z toho nepřehlédnutelný washingtonský svátek, nejen pro velkou návštěvnost, ale samozřejmě pro svůj význam. S Pinkavou byly ve stejném moderním muzeu zahajovány například výstavy Davida Humphreye či Julese Olitského a podobně. Pro pořádek připomínám, že ve stejných prostorách zde před lety spatřili také velkou výstavu Josefa Koudelky.

Výstava se chystala více než dva roky, zaštítila ji pražská Leica Gallery, výrazně pomohlo také České velvyslanectví v čele s  Barbarou Karpetovou ( ta se stará o kulturu).

  • Ivan Pinkava / Remains zdroj: Ivan Pinkava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4163/416299.jpg
  • Ivan Pinkava / Remains zdroj: Ivan Pinkava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4163/416298.jpg
  • Ivan Pinkava / Remains zdroj: Ivan Pinkava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4163/416296.jpg
  • Katzen Arts Center zdroj: Ivan Pinkava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4163/416300.jpg

V dynamickém úvodním slově Petr Vaňous zdůraznil v úvodu důležitou informaci, kterou zde cituji: Fotografie Ivana Pinkavy přinášejí základní otázky po nezbytnosti lidské zodpovědnosti spojené s potřebou a obhajobou svobody vnitřní i vnější.  Udržení tohoto stavu je také obhajobou naší společné západní kulturní identity. V tomto směru jsme si blíže, než se zdá. Proto je možné, že by výstava Remains mohla alespoň na chvíli smazat vzdálenost regionů Severní Ameriky a střední Evropy a omezit ji na pouhý geografický fakt.

Což je velmi přesně konstatováno. Zvenku  jakoby lehce konservativní Pinkavův rukopis, diváka, zvyklého  ve Spojených státech na převažující tradiční sdělení, vede směrem, který jej posléze překvapí. Neboť, jak všichni víme a dokážeme analyticky zhodnotit, Pinkavovo překračování hranic směrem k absolutní tvůrčí svobodě  je bezvýhradné a pověstné.

Na stěnách Katzen musea visí připomínky jeho pověstných s slavných výstav, komorní Dynastie  v tehdejším Pražském domě fotografie a Heroes (Rudolfinum) s jejich nově formulovanými tématy a pohledy. Většina děl však jsou práce z posledních tří až pěti let, která dále rozvíjejí Pinkavův osobitý a svébytný typický vizuální jazyk zpracování v ničem nerušeném černobílém vidění.

Však také název této aktuální prezentace Remains znamená Ostatky, přesně to, co přetrvává. Což je v široce pojaté Pinkavově tvůrčí filosofii pojem, spojovaný nejen s předměty, ale se stavy, vzpomínkami, zkušenostmi, poselstvími. Díky za autorovo soustředění a díky i za nabíjení jím tvořených děl touto přidanou hodnotou významů a poselství.

Ivan Pinkava / REMAINS. Kdy a kde: American University Museum, Katzen Arts Center, Washington D.C. Výstava potrvá do 16. 12. 2012.

Vydáno pod